Politika 12.09.2015.

Čavić: Predviđeno formiranje višeg suda

ČITANJE: 1 minuta
dragan cavic

Predsjednik NDP-a Dragan Čavić tvrdi da je protokolom o ishodu ministarskog sastanka u okviru EU – BiH strukturalnog dijaloga o reformi pravosuđa predviđeno formiranje višeg suda na nivou BiH.

Čavić kaže da bi ovakva institucija trebalo da bude vrhovni sud BiH i da u navedenom aktu nema ni pomena o tome da će Sud i Tužilaštvo BiH biti ukinuti.

On je ocijenio da je najlošiji dio protokola po Republiku Srpsku reforoma Zakona o Visokom i sudskom i tužilačkom savjetu BiH /VSTS/.

– Navedenim aktom je predviđen VSTS za cijelu BiH. Drugi princip, koji je problematičan, podrazumijeva uspostavljanje dva podvijeća VSTS-a – sudija i tužilaca, koja će imenovati sudije i tužioce, što je ukidanje entitetskih nadležnosti- rekao je Čavić.

On smatra da je “iz svega vidljivo klasično prenošenje nadležnosti sa Republike Srpske na nivo BiH”.

Protokol o ishodu ministarskog sastanka u okviru EU – BiH strukturalnog dijaloga o reformi pravosuđa potpisan je u četvrtak, 10. septembra, u Briselu.

Ministar pravde Republike Srpske Anton Kasipović rekao je, nakon potpisivanja protokola, da je za Srpsku prihvatljivo rješenje da se dođe do jasno propisane nadležnosti Suda BiH u prvom i drugom stepenu, prvenstveno da ta pravosudna institucija postupa u skladu sa zakonom koje je usvojio parlament BiH.

(Agencije)