Biznis 21.06.2021.

Čavić: Prvi pozitivan revizorski izvještaj nakon 16 godina

ČITANJE: 3 minute

Vršilac dužnosti direktora preduzeća “Elektrokrajina” Banjaluka Dragan Čavić izjavio je da je “Elektrokrajina” dobila pozitivan revizorski izvještaj za prošlu godinu, prvi od 2004. godine, te naveo da bi neto dobit ovog preduzeća u prvom polugodištu ove godine trebalo da iznosi najmanje 5,5 miliona KM.

Čavić je istakao da prvi pozitivan revizorski izvještaj govori da poštujući međunarodne računovodstvene standarde “Elektrokrajina” svoje izvještaje prikazuje u objektivnoj formi.

“To govori i da smo sve ove poteze radili na pravi način i pokazali da se u javnim preduzećim i u javnom sektoru može napraviti ozbiljan pomak u svakom smislu”, rekao je Čavić na konferenciji za novinare u Banjaluci.

Prema njegovim riječima, “Elektrokrajina” je od marta 2019. napravila pomak u svim segmentima poslovanja.

On je naveo podatak da je dug prema “Elektroprivredi Republike Srpske” /ERS/ rastao od 2006. do 2018. godine, te dostigao 156,7 miliona KM.

“Od marta 2019. godine prekinuta je praksa zaduživanja prema ERS-u. Dug od tada do 30. aprila ove godine smanjen je za 20 miliona KM”, naglasio je Čavić.

On je naglasio i da su distributivni gubici na mreži u protekle dvije godine smanjeni za sedam odsto, što je donijelo uštedu u iznosu većem od četiri miliona KM.

Prema njegovim riječima, dosljednim mjerama od marta 2019. godine naplaćeno je 40 miliona KM starih potraživanja, od čega je 33 miliona KM doznačeno Matičnom preduzeću ERS, što pokazuje da je “Elektrokrajina” generator likvidnosti sistema.

Čavić je rekao i da je preduzeće u martu 2019. godine imalo 1.908 radnika, a sada ih ima 1.282, što je smanjenje za 626 radnika ili 33 odsto.

“Za socijalno zbrinjavanja 495 radnika kroz stimulativne otpremnine isplaćen je bruto iznos od 20 miliona KM, ali su veliki pozitivni efekti jer godišnje uštede za plate do 2023. godine iznose do 7,5 miliona KM, a od 2024. čak 11 miliona KM, odnosno kada se izmire pozajmice prema ERS-u”, naveo je Čavić.

On je dodao da su s ciljem sprečavanja odliva deficitarnog stručnog kadra prosječne plate od marta 2019. do sada povećane za 26 odsto, prije svega tehničkom osoblju.

“Prosječna plata u martu 2019. godine bila je 986 KM, a u maju 2021. je 1.245 KM”, istakao je Čavić.

On je naglasio da je “Elektrokrajina” u protekle dvije godine u izgradnju i sanaciju elektrodistributivne mreže uložila više od 47 miliona KM, dodavši da je izgrađeno i sanirano 730 kilometara mreže i 265 trafostanica.

Čavić je rekao da su u 2021. finansijski već vidljivi prvi pozitivni efekti preduzetih mjera.

“Preduzeće je u prva tri mjeseca ostvarilo neto dobit od 4,5 miliona KM, dok za prvih šest mjeseci očekujemo neto dobit od minimalno pet miliona KM sa mogućnošću da bude čak i duplo veća”, istakao je Čavić.

On je rekao da je “Elektrokrajina” 31. marta za 260.000 kupaca u javnom snabdijevanju i 4.000 do 5.000 kupaca u tržišnom snabdijevanju morala da preda baze podataka sa ličnim stanjem računa svih građana koji su bili komitenti “Elektrokrajine”, a ispostavilo se da ukupno 96.283 korisnika ima pretplatu u ukupnom iznosu 2.595.974 KM.

Prema njegovim riječima, “Elektrokrajina” sprovodi aktivnosti da se pretplata isplati korisnicima na njihove tekuće račune ili da im se saldo pretplate prenese na novog snabdjevača, odnosno Direkciji za javno snabdijevanje, što će na njihovim računima biti evidentirano kao avans.

Vršilac dužnosti izvršnog direktora za poslove podrške Rodoljub Topić rekao je da je revizorski izvještaj prvi put pozitivan zahvaljujući prije svega radu uprave preduzeća i otklanjanju svih nedostataka iz nekog prethodnog perioda.

(Srna, E.M)

Oznake: Dragan Čavić