Biznis 26.05.2021.

CB BiH propisala bankama veće naknade na iznos rezervi, nisu ih planirale u budžetima

ČITANJE: 2 minute

Centralna banka BiH izmjenila je odluku kojom se propisuju veće naknade na iznos rezervi koje komercijalne banke imaju. Bankari smatraju da je Centralna banka to trebala definisati još krajem prošle godine kako bi banke te troškove planirale u svojim budžetima.

Upravni odbor Centralne banke BiH donio je Odluku o izmjeni Odluke o utvrđivanju i održavanju obaveznih rezervi i utvrđivanju naknade na iznos rezerve koje će se primjenjivati od početka juna, piše capital.ba.

Odlukom je propisano da Centralna banka na računu rezervi banke u obračunskom periodu na sredstva obavezne rezerve po osnovu osnovice u domaćoj valuti (KM) ne obračunava naknadu.

„Na sredstva obavezne rezerve po osnovu osnovice u stranim valutama i u domaćoj valuti s valutnom klauzulom – obračunava naknadu po stopi koju primjenjuje Evropska centralna banka na depozite komercijalnih banaka (Deposit Facility Rate) umanjenu za 10 baznih poena i na sredstva iznad obavezne rezerve – obračunava naknadu po stopi koju primjenjuje Evropska centralna banka na depozite komercijalnih banaka (Deposit Facility Rate)“, navedeno je u Odluci.

Dodato je i da se, ukoliko u toku perioda održavanja dođe do promjene vrijednosti Deposit Facility Rate, primjenjuje stopa koja je važila na prvi dan perioda održavanja tokom kojeg je došlo do promjene Deposit Facility Rate.

Direktor Udruženja banaka BiH Berislav Kutle kaže za portal Capital da je navedena promjena značajna za sve banke.

„Banke nisu budžetirale te troškove, to je trebalo propisati u decembru prošle godine kako bi banke mogle ukalikulisati troškove. Normalno je da Centralna banka kamatu, odnosno trošak banke, poveća u procentu u kojem ona plaća taj trošak, ali bi bilo dobro da je to urađeno ranije kako bi banke mogle da planiraju. Ovako banke to nisu planirale i to će im biti dodatni trošak, pogotovo što sve banke imaju višak likvidnosti“, rekao je Kutle.

Dodao je da je Centralna banka naplaćivala bankama pola stope koju primjenjuje Evropska centralna banka na depozite komercijalnih banaka, a sada će naplaćivati cijelu. Kutle ne očekuje u budućnosti veliki rast te stope.

(SB)