Magazin 17.10.2015.

Čelična lejdi, ni lijepa, ni zgodna: Životna priča Meril Strip

ČITANJE: 1 minuta
meril strip
Holivudska diva Beti Dejvis nije krila oduševljenje za Meril, pa joj je predvidjela blistavu budućnost

Meril Strip jedna je od najpoznatijih glumica svetske kinematografije, glumica koja je čak šesnaest puta nominovana za najprestižniju flmsku nagradu “Oskar“, čime je postala rekorder kada su u pitanju nominacije za ovu nagradu.

Iako je oduvijek bila u žiži javnosti zbog sjajnih glumačkih performansi i brilijantnih uloga, nakon što je krajem 2013. godine Džek Nikolson objavio svoju biografiju u kojoj je priznao aferu koju je imao sa poznatom glumicom, interesovanje za nju nikada nije bilo veće.

Puno ime jedne od najvećih glumica Holivuda glasi Meri Luiz Strip. Rođena je 22. juna 1949. godine u Samitu, država Nju Džersi. Otac joj je bio apotekar – Hari Vilijam, a majka Meri likovni urednik. Stripova u sebi ima njemačke krvi, jer je njen pradeda njemac koji je se u potrazi za boljm životom i doselio u SAD.

Meril je odgajana prilično konzervativno i patrijarhalno, a pohađala je vjersku školu „Bernars“. Nakon završetka vjerske škole, upisuje koledž, odsijek gluma, koji i završava 1971. godine. Odmah nakon diplomiranja ona upisuje magistraturu, odsijek umjetnost na jednom od najprestižnijih Univerziteta „Jejlu“.

(NN)