Vijesti 27.09.2016.

Centar za investitore olakšava put do gradnje u Banjaluci

ČITANJE: 2 minute

Investitori u Banjaluci na jednom mjestu će moći da dobiju pomoć u pronalasku i izboru lokacija i rješavanju administrativnih pitanja – u Centru za investitore.

Centar će biti i posrednik između investitora i nadležnih institucija. Ukoliko u Centru trenutno ne postoji mogućnost za pružanjem informacije, obaveza administracije i nadležnih gradskih institucija je da odmah, a najkasnije u roku od 48 časova, dostave informacije Centru, odnosno investitoru, što je i precizirano posebnim pravilnikom.

Osim procedura i pravilnika kojim se reguliše način ponašanja za rad sa investitorima, urađeni su promotivni materijali i vodiči.

– U Centru su investitorima na usluzi zaposleni za pravna pitanja, ekonomsku saradnju i prostorno-plansku dokumenatciju i građenje, koji će ih uvezivati sa odjeljenjima i institucijama. Zato je odgovornost na svim rukovodiocima odjeljenja i gradskih institucija da ovaj Centar funkcioniše, jer to je zajednička zadaća i interes grada u cjelini – kaže gradonačelnik Banjaluke Slobodan Gavranović.

On podsjeća da su organizacione pripreme za otvaranje Centra završene prošle godine, te da su u posljednja tri mjeseca intenzivirane aktivnosti na instaliranju LEDIS softvera, koji će sadržavati sveobuhvatnu bazu podataka od značaja za razvoj lokalne zajednice. To znači da će organizacione jedinice Gradske uprave unositi u ovu bazu podatke za koje su nadležne i tako stvarati bazu podataka koja će služiti investitorima.

Tehnički direktor „Beme“ i član Savjeta za privredu, zapošljavanje, finansije i budžet Marinko Umičević navodi da, kako bi sve funkcionisalo kako treba, Centar i svi nadležni treba da vode računa o najmanjim sitnicama i pojedinostima,

– Zaposleni ne treba da čekaju da im neko dođe u kancelariju, nego treba da posjećuju razne sajmove i slične događaje, kako bi uvijek bili u korak sa novitetima. Bio sam na nekoliko sajmova gdje su veliki gradovi u regionu predstavljali svoje centre i nudili projekte potencijalnim investitorima. Treba da se ugledamo na njih i, po tom pitanju, ne smijemo da čekamo – navodi Umičević.

On je predložio da se materijali sa informacijama, koji su na engleskom jeziku pripremljeni za privrednike, odštampaju i na njemačkom, ruskom i kineskom jeziku, kako bi sve informacije bile dostupne i investitorima tih govornih područja. Umičević smatra da će Centar najviše pomoći investitorima koji grade stambeno-poslovne objekte.

Direktor Turističke organizacije Banjaluka Ostoja Barašin ističe da je najvećem gradu RS ovaj centar i ranije bio potreban.

– U Banjaluci se najviše gradi, ima najviše investitora i nadam se da će Centar opravdati svoje postojanje i dovesti još ulagača u naš grad – navodi Barašin.

Povoljno okruženje

Banjaluka je u maju prošle godine dobila BFC SEE sertifikat za povoljno poslovno okruženje.

U okviru toga sprovedene su brojne aktivnosti, od kojih je i Centar za investitore, koji se nalazi u prizemlju Gradske uprave.

(EuroBlic)