Politika 06.10.2015.

Ćeranić o ugovoru sa MUP-om: Čavić je pokrenuo medijski linč

ČITANJE: 2 minute
predrag-ceranic
Pravo na slobodu mišljenja je jedno od temeljnih ljudskih prava, garantovano Evropskom konvencijom o ljudskim pravima i osnovnim slobodama. To pravo pokušava mi osporiti Dragan Čavić, koji je povodom kolumne koju već skoro godinu i po objavljujem u dnevnom listu Pres RS, pokrenuo moj medijski linč – naveo je Predrag Ćeranić u reagovanju na optužbe koje mu je uputio Dragan Čavić, lider NDP-a i poslanik u Narodnoj skupštini RS.

– Kako drugačije shvatiti, nego kao progon političkih neistomišljenika, neargumentovane optužbe da „pljujem po opoziciji „ i da me MUP RS plaća za to, da sam plaćenik itd. Nije primjereno da javna ličnost, politički angažovana, na ovaj način reaguje povodom javne kritike. Višegodišnji rad u službama bezbjednosti Republike Srpske i BiH i teoretsko znanje, koje dokazuju moje knjige i doktorati iz prava, i drugi, iz nauka odbrane, bezbjednosti i zaštite, odbranjen na Fakultetu bezbjednosti Javnog univerziteta u Beogradu, dali su mi za pravo da ukazujem na bezbjednosne izazove, rizike i prijetnje kojima je izložena Republika Srpska, što činim godinama – naveo je Ćeranić.

– Od 01. jula ove godine, na osnovu ugovora, pružam konsultantske usluge Mup-u RS u razvoju strategija bezbjednosti, što ne treba dovoditi u vezu sa stavovima koje kao profesor visoke škole i intelektualac javno iznosim. Očito je da moje kolumne na Dragana Čavića djeluju kao ruski suhoji na Islamsku državu i da ih on teško podnosi, ali bez obzira, javni govor koji Dragan Čavić koristi polemišući sa mnom je ispod svakog nivoa. Šta želi Dragan Čavić: da ministar Lukač prekine ugovor sa mnom, da OHR napravi listu Čavićevih političkih neistomišljenika na čelu sa mnom, i da im zabrani da javno djeluju, ili bi se zadovoljio da prestanem pisati kolumne – naveo je Ćeranić u svom reagovanju.

– Očekujem da će Dragan Čavić nastaviti da pravi pritisak na MUP Srpske, ali i da će praviti pritisak na menadžment Visoke škole Banja Luka College, gdje sam zaposlen, i uredništvo lista PressRS, vezano za moj angažman. Bez obzira na Čavićevu političku nekorektnost, neću odustati da ukazujem na opasnosti kojima je Srpska izložena. Na to me obavezuje žrtva mojih prijatelja Ljubiše Savića Mauzera i Srđana Kneževića, kao i orden Miloše Obilića, dodijeljen mi 1993. godine za ispoljenu ličnu hrabrost – zaključio je Predrag Ćeranić reagujući na optužbe koje mu je uputio Dragan Čavić, poslanik u Naordnoj skupštini RS i lider NDP-a.

(ATV)