Magazin 17.02.2016.

Četiri bolesti koje možete otkriti pomoću stopala

ČITANJE: 1 minuta
stopala
Bez obzira koliko pažnje obraćali inače na stopala, postoje neka stanja koja ne možete ignorisati.

Ukazujemo vam zato na četiri problema sa stopalima kao i što nam oni možda pokušavaju reći.

Hladna stopala

Možda vas muči: Hipotireoza

Ako redovno posežete za čarapama, možda bolujete od hipotireoze, poremećaja rada štitne žlijezde, pri čemu ona ne proizvodi dovoljno hormona koji pomažu u regulisanju metabolizma.

Tromi metabolizam očituje se i način da tijelo ne može generirati toplinu, zbog čega će vam ruke i noge biti uvijek hladne.

Žuti nokti na nogama

Možda vas muči: Sindrom žutih noktiju

Žutilo na noktima obično uzrokuje blaga pojava lako izlječivih gljivica. Ali u rijetkim slučajevima može biti u simptom ovog poremećaja koji je povezan s nedijagnosticiranim dišnim problemima i limfedemom – stanjem koje uzrokuje zadržavanje tekućine, te izaziva oticanje ruku ili nogu.

Povećan nožni palac

Možda vas muči: Giht

Giht se smatra jednim od najbolnijih vrsta artritisa, a javlja se kad se nivo mokraćne kiseline podigne do tačke na kojoj se oštri kristali sakupljaju u zglobovima.

Iako nije poznato zbog čega se to dešava, mokraćna kiselina se često gomila u zglobovima nožnog palca.

Grčevi u stopalima

Možda vas muči: Nedostatak hranjivih tvari

Iako je čest uzrok grčeva u stopalima dehidracija (pazite da pijete dovoljno vode tokom cijelog dana), u nekim situacijama neravnoteža elektrolita može uzrokovati nagla grčenja mišića u stopalima čime signalizuje da tijelu nedostaje nužnih minerala poput kalijuma, magnezijuma i kalcijuma, piše Huffington Post.

(Fokus.ba)