Vijesti 02.11.2015.

CIA objavila podatke o popisu: U BiH 32,7 odsto Srba i 48,4 procenta Bošnjaka?!

ČITANJE: 3 minute
cia popis
Američka Centralna obavještajna agencija (CIA) objavila je podatke o brojnosti i nacionalnom sastavu stanovništva u BiH, prema kojima Bošnjaci nisu apsolutna većina u BiH!

U najnovijem izvještaju CIA o BiH, koji je na zvaničnoj stranici ove agencije objavljen prije nekoliko dana, između ostalog, precizno se navodi da u BiH živi 3.867.055 stanovnika, od čega je 48,4 odsto Bošnjaka, 32,7 odsto Srba, 14,6 odsto Hrvata, dok procenat ostalih u nacionalnoj strukturi BiH iznosi 4,3 odsto.

Zanimljivo je da je na ovaj način CIA demantovala nezvanične podatke o rezultatima popisa stanovništva u BiH, sprovedenog od 1. do 15. oktobra 2013. godine. Njih su nedavno objavili brojni mediji iz Federacije BiH, a prema tim navodima bošnjački narod predstavlja apsolutnu većinu populacije u BiH s učešćem od 52 odsto, dok je procenat Srba, prema istim podacima, 31 odsto, a Hrvata 15 odsto!?

Podaci koje je o popisnim rezultatima u BiH iznijela sigurno najpoznatija obavještajna služba na svijetu s velikom vjerovatnoćom mogu se smatrati pouzdanim. Osim što je objavila precizne podatke o broju stanovnika i njihovom nacionalnom sastavu, CIA je u svom posljednjem izvještaju o BiH navela i cijeli niz drugih egzaktnih pokazatelja, poput polne i starosne zastupljenosti stanovništva, vjerskog opredjeljenja, te brojnosti urbane i ruralne populacije, što je praktično nemoguće znati bez uvida u rezultate popisa stanovništva koji je u BiH obavljen prije dvije godine – tvrde za Press odlično obaviješteni izvori.

Inače, zvaničnici iz statističkih agencija iz RS i FBiH još ne mogu da se dogovore u vezi s objavljivanjem konačnih rezultata popisa, pa su više puta odgađali taj čin, iako se približava krajnji zakonski rok, 1. jul 2016. godine. Za razliku od njih, CIA je u svom izvještaju navela da se od ukupnog broja stanovnika u BiH njih 40 odsto u vjerskom pogledu izjašnjavaju kao muslimani.

Prema istom izvještaju, pravoslavnih hrišćana u BiH ima 31 odsto, katolika 15, dok se 14 odsto stanovnika u BiH izjasnilo da nisu vjernici ili da pripadaju nekoj drugoj vjerskoj grupi. U izvještaju CIA navodi se i da prosječna starost stanovništa u BiH iznosi 41,2 godine, da u zemlji vlada negativni prirodni priraštaj od 0,13 odsto, te da je, uprkos ne tako davnim ratnim dešavanjima, broj muškaraca u BiH veći od broja žena.

Nekadašnji operativac Službe državne bezbjednosti SFRJ i Srbije, Božidar Spasić, za Press kaže da se popisni podaci koje je o BiH objavila CIA mogu smatrati apsolutno pouzdanim i tačnim.

– Centralna popisna komisija u BiH komotno može da objavi te iste podatke, jer su gotovo sigurno agenti CIA sve informacije koje su objavili dobili upravo od nekog iz samog vrha te komisije! CIA je previše ozbiljna agencija da bi javno objavljivala nešto što nije provjereno i gotovo stoprocentno tačno. Vjerujem da osim CIA, koja je prva objavila te podatke, identična saznanja o rezultatima popisa stanovništva u BiH imaju i ruske tajne službe, kao i one iz Turske i Irana, odnosno svih zemalja koje su, na ovaj ili onaj način, zainteresovane za stanje u BiH – kaže Spasić.

(Press)