Vijesti 26.05.2016.

Čičković: Ukazali smo na štetnost Jukićeve odluke

ČITANJE: 2 minute

“Istakla sam da odluka direktora Agencije za statistiku BiH Velimira Jukića o jedinstvenom programu obrade popisa stanovništva nije ona koju je razmatrao Centralni popisni biro i da je donesena bez saglasnosti entiteta”, izjavila je Čičkovićeva za Srnu.

Prema njenim riječima, Everersa je upoznala sa stavovima Republičkog zavoda za statistiku i Vlade Republike Srpske, koji su navedeni i u pismu upućenom institucijama BiH i međunarodnim predstavnicima.

“Ukazali smo na štetnost Jukićeve odluke i politička neslaganja u vezi sa obradom popisnih podataka”, rekla je Čičkovićeva.

Kao jednu od nezakonitosti u programu obrade popisnih podataka sa kojima je upoznala Everersa navela je objavljivanje rezultata popisa.

“Predlaže se da se određeni dio podataka objavi u skladu sa rokom, a ostali dio po nekom planu. Tu postoji niz elemenata suprotnih zakonu od formalno-pravnih do suštinskih”, upozorila je Čičkovićeva.

Ona je Everersa podsjetila da su ciljevi IMO nezavisni i nepristrasni rezultati popisa stanovništva, te ostvarivanje povjerenja u popis.

“Međutim, Everers je podržao program koji je donio Jukić”, rekla je Čičkovićeva.

Prema njenim riječima, kada su u pitanju preporuke IMO u vezi sa obradom podataka Everers je rekao da su preporuke široko postavljene i da zemlje u okviru tih preporuka mogu da prave svoja rješenja.

“Everers je naveo da su preporuke – preporuke, a da je zakon – zakon, odnosno da je zakon iznad preporuka”, istakla je Čičkovićeva.

Direktor Republičkog zavoda za statistiku rekla je da je Everers izrazio sumnju kada je riječ o roku objavljivanja rezultata popisa.

“Everers je postavio pitanje da li se za mjesec dana može uraditi sav posao”, dodala je Čičkovićeva.

Ona je ponovila stav da Savjet ministara BiH treba da se uključi u pitanje obrade i utvrđivanja rezultata popisa naglasivši da je ova institucija zakonski i praktično duboko umiješana u ovaj proces.

(Agencije)