Biznis 14.08.2015.

Cijene nafte pale na najniži nivo u posljednjih šest godina

ČITANJE: 1 minuta
cijena goriva banja luka

Cijena sirove nafte na tržištu Sjedinjenih Američkih Država (WTI) pala je jučer ispod 42 dolara po barelu.

I dok se tržišta sve češće susreću sa činjenicom da je ponuda isuviše velika, a da potražnja skoro neosjetno raste, cijene nafte ostat će na vrhu privrednih tema, piše Business Insider.

U pismu klijentima koje je jutros poslao strateg bankarske kompanije Societe Generale Kit Juckes stoji kako je fokus cijele sedmice bio na cijenama nafte.

“Sada je jasno da se finansijsko tržište mora nositi s prevelikom ponudom na svjetskom nivou. U isto vrijeme rast potražnje je vrlo skroman, a to zahtijeva novi pristup problemu”, rekao je Juckes.

Cijene sirove nafte na svjetskom tržištu danas su iznosile 49 dolara po barelu. Niske cijene dio su perioda pada cijena koji je počeo početkom mjeseca jula, a danas su dostigle šestogodišnji rekord.

Današnje cijene su posljednji put zabilježene u aprilu 2009. godine.

Nedavno je američki ekonomista Jeff Gundlach izrazio ozbiljnu zabrinutost zbog pada cijena sirove nafte. Gundlach je upozorio da bi najbolje bilo da cijena na američkom tržištu ne padne na 40 dolara po barelu.

“Nadam se da neće doći do 40 dolara jer bi to značilo da nešto zaista nije uredu sa svijetom, a ne samo sa ekonomijom. Geopolitičke posljedice bile bi zastrašujuće”, rekao je Gundlach, a prenosi Business Insider.