Cijene nafte pale na najniži nivo u posljednjih šest godina

cijena goriva banja luka
cijena goriva banja luka

Cijena sirove nafte na tržištu Sjedinjenih Američkih Država (WTI) pala je jučer ispod 42 dolara po barelu.

I dok se tržišta sve češće susreću sa činjenicom da je ponuda isuviše velika, a da potražnja skoro neosjetno raste, cijene nafte ostat će na vrhu privrednih tema, piše Business Insider.

U pismu klijentima koje je jutros poslao strateg bankarske kompanije Societe Generale Kit Juckes stoji kako je fokus cijele sedmice bio na cijenama nafte.

“Sada je jasno da se finansijsko tržište mora nositi s prevelikom ponudom na svjetskom nivou. U isto vrijeme rast potražnje je vrlo skroman, a to zahtijeva novi pristup problemu”, rekao je Juckes.

Cijene sirove nafte na svjetskom tržištu danas su iznosile 49 dolara po barelu. Niske cijene dio su perioda pada cijena koji je počeo početkom mjeseca jula, a danas su dostigle šestogodišnji rekord.

Današnje cijene su posljednji put zabilježene u aprilu 2009. godine.

Nedavno je američki ekonomista Jeff Gundlach izrazio ozbiljnu zabrinutost zbog pada cijena sirove nafte. Gundlach je upozorio da bi najbolje bilo da cijena na američkom tržištu ne padne na 40 dolara po barelu.

“Nadam se da neće doći do 40 dolara jer bi to značilo da nešto zaista nije uredu sa svijetom, a ne samo sa ekonomijom. Geopolitičke posljedice bile bi zastrašujuće”, rekao je Gundlach, a prenosi Business Insider.

KINA: Skoro 99% preduzeća ponovo počelo da radi

U Kini je najmanje 98,6 odsto velikih industrijskih preduzeća koji su zbog virusa korona morali da prekinu proizvodu, ponovo počelo da radi. Kako je saopštilo Ministarstvo inudustrije Kine, oko 89,9 odsto radnika se vratilo na svoja radna mjesta. Velikim preduzećima u Kini se smatraju ona čiji godišnji prihod je veći od 20 miliona juana (2,84 miliona dolara).

SZO: Uočili smo potencijalno stabiliziranje, ali nije vrijeme za ublažavanje mjera

Čelnik odjela za vanredne situacije Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) dr. Michael Ryan izjavio je u ponedjeljak da se broj slučajeva zaraženih koronavirusom u najteže pogođenim zemljama poput Italije i Španije “potencijalno stabilizira”, ali da još nije vrijeme ublažiti oštre mjere na limitiranju i praćenju širenja virusa. “Grozničavo se nadamo da je o tome riječ. Mi,

ŠTA DONOSI PAKET POMOĆI EU: BiH će dobiti preko 80 miliona eura za borbu protiv virusa korona

Evropska unija je odobrila paket pomoći od preko 410 miliona eura zemljama Zapadnog Balkana za borbu protiv koronavirusa. Bosna i Hercegovina dobit će 80,5 miliona eura. Bosna i Hercegovina, Sjeverna Makedonija, Srbija, Crna Gora, Kosovo i Albanija dobiće 37 miliona eura direktne pomoći za nabavku respiratora, testova, zaštitne opreme, a 374 miliona eura određeno je

Psi i mačke ne prenose virus korona niti obolijevaju od njega

Svjetska zdravstvena organizacija (SZO) do sada nije dobila nijednu dojavu o zaraženim psima, što znači da psi, kao ni mačke, ne mogu da prenose virus korona. Kinolozi navode da se kućni ljubimci ne mogu zaraziti ovim virusom. Postoji više vrsta virusa koji pogađaju životinje, ali oni se prenose sa životinje na životinju, ali se ni

RADONČIĆ: Situacija je ozbiljna, biće dosta umrlih

Ministar bezbjednosti BiH i predsjedavajući Koordinacionog tijela BiH za zaštitu i spašavanje Fahrudin Radončić gostovao je u emisiji Dan uživo na Televiziji N1. Radončić je na početku razgovora rekao da na nivou BiH do ovog trenutka nismo dobili ništa. – Sada će Koordinaciono tijelo početi da se suočava s poslom koji se zove priliv donacija.

STUDIJA UN-a: Zemljama u razvoju trebaće 2,5 hiljada milijardi dolara pomoći

Zemljama u razvoju biće potreban paket finansijske pomoći u iznosu 2,5 hiljada milijardi dolara ove godine da bi mogle da se suoče sa ekonomskom krizom izazvanom pandemijom korona virusa, navodi se u studiji Ujedinjenih nacija. Privrede zemalja u razvoju pretrpjeće “veoma težak udarac” usljed visokog odliva kapitala, gubitka prihoda od izvoza zbog pada cijena određene

KORONAVIRUS RAZOTKRIO: Na plate fudbalera se troše veliki iznosi bez pokrića u realnim prihodima

U razgovoru za rimski dnevnik La Repubblica predsjednik UEFA-e Aleksandar Čeferin iznio je svoja razmišljanja o posljedicama pandemije na fudbal. Ne samo na evropski, nego globalno na fudbal. Čeferin, ustvari, nije objavio ništa novo ni senzacionalno glede bliže i dalje perspektive najmasovnijeg i najpopularnijeg sporta u svijetu. No, predsjednik UEFA-e dao je naslutiti važne evolucije