Biznis 15.06.2024.

CIJENE U EVROPSKIM METROPOLAMA: Pivo najskuplje u Kopenhagenu, najjeftinije u Sofiji

ČITANJE: 1 minuta

Cijene piva veoma variraju u evropskim glavnim gradovima, a najviše su u nordijskom regionu, Velikoj Britaniji i Francuskoj.

Nedavno sakupljeni podaci otkrivaju velike razlike u cijenama domaćeg točenog piva širom Evrope. Rangiranje se značajno mijenja kada se uzme u obzir nivo cijena alkoholnih pića izračunat na osnovu kupovne moći.

Prema veb stranici “Numbeo”, koja se bavi statistikom troškova života koju kreiraju korisnici, cijene domaćeg točenog piva od pola litra u restoranima ili pabovima kreću se od dva evra u Sofiji do osam evra u Kopenhagenu.

Kada se uračunaju područje Evropskog udruženja za slobodnu trgovinu /EFTA/, Velika Britanija i zemlje kandidati za članstvo u EU, na vrhu liste je Rejkjavik sa cijenom od deset evra po pivu, a odmah iza njega je Oslo sa cijenom od 9,6 evra.

Slijede Kopenhagen i Helsinki sa prosječnom cijenom od osam evra po pivu, prenio je “Euronews”.

U Londonu za kriglu točenog piva mora se platiti 7,7 evra, u Parizu sedam, dok u švajcarskom Bernu ovo zadovoljstvo košta 6,7 evra. Madrid je relativno jeftin sa cijenom od 3,5 evra po krigli.

Nasuprot tome, gradovi poput Kijeva, Minska i Kišinjeva nude znatno jeftinije opcije. Kijev ima najnižu cijenu od 1,1 evra po pivu, a slijede Minsk sa 1,2 evra i Kišinjev sa 1,3 evra, prenosi Srna.

Oznake: pivo