Vijesti 27.05.2016.

Cilj da Srpska bude lider u plastično-rekonstruktivnoj hirurgiji

ČITANJE: 1 minuta

Iz Biroa Vlade Srpske za odnose s javnošću saopšteno je da će američki hirurzi, u saradnji sa domaćim stručnjacima u Klinici za plastično-rekonstruktivnu hirurgiju Univerzitetskog kliničkog centra Republike Srpske, obaviti nekoliko složenih operativnih zahvata.

Cvijanovićeva je tokom današnjeg sastanka u Banjaluci zahvalila predstavniku američkog Univerziteta Branku Bojoviću, koji je bio jedan od inicijatora saradnje američkih plastičnih hirurga i hirurga iz Republike Srpske, a koja je definisana Sporazumom o saradnji između Ministarstva zdravlja i socijalne zaštite Srpske i Odjeljenja plastične i rekonstruktivne hirurgije Medicinskog fakulteta Univerziteta “Džons Hopkins” iz Merilenda.

Predsjednik Vlade Srpske je pojasnila da Sporazum omogućava i odlazak ljekara iz Republike Srpske na edukaciju u Ameriku u oblasti plastične i rekonstruktivne hirurgije, te naglasila da je ovo izuzetan projekat za zdravstvo Republike Srpske, jer će na ovaj način domaći kadrovi pratiti svjetske tokove u oblasti medicine.

Zahvaljujući angažmanu Bojovića, ličnom zalaganju predsjednika Vlade i posredovanju Predstavništva Republike Srpske u Vašingtonu, u Srpsku je stigao i profesor Ričard Džejms Redet, jedan od najvećih svjetskih stručnjaka iz oblasti urođenih anomalija, te rekonstruktivne hirurgije lica.

Bojović, koji je i šef Odjeljenja plastične i rekonstruktivne hirurgije u Opštoj bolnici Masačusets, učestvovao je u timu ljekara koji su obavili jednu od najkompleksnijih transplantacija lica u svijetu prilikom koje je postignut najbolji estetski rezultat.

Prema Bojovićevim riječima, planiran je dolazak još jednog tima stručnjaka Univerziteta “Džons Hopkins”, koji će u Univerzitetskom kliničkom centru Republike Srpske obaviti nekoliko zahvata iz oblasti rekonstrukcije dojke.