Magazin 06.02.2016.

Čovjek koji je obišao svijet bez letenja avionom

ČITANJE: 2 minute
putovanje
Grejem Hjus, avanturista iz Velike Britanije, za četiri godine i mjesec dana proputovao je cio svijet, a da nije kročio u avion.

Odgovarajući na pitanja na popularnoj društvenoj mreži Redit, Hjus se prisjetio kako je proveo tačno četiri godine i 31 dan na putu, s ciljem da sakupi novac za humanitarnu organizaciju WaterAid.

Svoju životnu misiju ispunio je 26. novembra 2012. godine, ušavši u novooformljeni Južni Sudan, nakon čega se kopnenim i morskim putevima vratio u rodni Liverpul.

Hjus je tokom putovanja doživio neke zaista zadivljujuće trenutke.

Na primjer, prisustvovao je polijetanju jednog od posljednjih spejs šatlova, probio se kroz američku blokadu kako bi posjetio Kubu, u Gabonu se pridružio plemenu Bviti, plivao s meduzama na ostrvu Palau i popeo se na vrh Keopsove piramide u Gizi.

View this post on Instagram

How naughty of me, I didn't show you the view! #Oooooh

A post shared by Graham Hughes (@grahamdavidhughes) on

Za vrijeme putovanja uhapšen je nekoliko puta i to na Zelenortskim ostrvima, gdje su mislili da je trgovac ljudima, kao i u Kongu jer im se, po Hjusovim riječima, ‘nije svidio njegov izgled’.

Najljepšu stvar doživeo je u Iranu, gdje je jedna starija gospođa za vrijeme vožnje u autobusu mobilnim telefonom pozvala unuka koji zna engleski, kako bi Hjusu objasnio da ga gospođa poziva na doručak jer se plašila da ne poznaje nikoga i da bi mogao da ostane gladan.

Najteže mu je bilo da dođe do Sejšela, zbog njihovog geografskog položaja, ali i činjenice da je putovao brodom – riječ je o području gdje su rizici od napada somalijskih gusara najveći. U zemlju je uspio da uđe tek iz trećeg pokušaja, brodom iz Indije.

View this post on Instagram

Off you go little ship! Be freeeeee!! #TheCallOfThePacific

A post shared by Graham Hughes (@grahamdavidhughes) on

https://www.instagram.com/p/4gq_chI6i0/

Hjus je na kraju uspio da se upiše i u Ginisovu knjigu rekorda kao osoba koja je obišla najviše zemalja bez korišćenja usluga avioprevoznika.

(B92)