Crna Gora potpisuje sporazum o razgraničenju sa Kosmetom

tačiCrna Gora bi trebalo sutra, uoči Samita zapadnog Balkana u Beču, da potpiše sporazum o razgraničenju s Kosovom. Ovo je još jedan udarac za Srbiju jer je Kosovo i Metohija neotuđivi dio srpske teritorije.

Državna granica će, kako su preneli crnogorski mediji pozivajući se na izvore iz vlade, ostati administrativna, utvrđena Ustavom iz 1974. godine.

Srbija, u najmanju ruku, nije oduševljena time što će Crna Gora potpisati sporazum o razgraničenju sa Hašimom Tačijem, ratnim zločincem i takozvanim ministrom spoljnih poslova.

“Svakako, nismo oduševljeni da bilo koja susedna država, pogotovo ona s kojom imamo dobre odnose, potpisuje bilo kakve sporazume s Kosovom jer ga mi smatramo delom naše teritoprije”, izjavio je Igor Mirović, potpredsenik SNS.

Dragomir Anđelković, politički analitičar, kaže da je Đukanović nastavio politiku zabijanja noža u leđa Srbiji.

“To je prvi put uradio priznanjem Kosova, a ovo je samo nastavak takve politike. Za Srbiju nije isto kada Holandija i kada Podgorica potpiše sporazum sa Kosovom. Mi doživljavamo Crnu Goru kao bratsku državu, srpskog porijekla. Takođe, veliki dio tamošnjeg življa je svjestan srpskog korijena, tako se i deklarišu. I dalje se 50 odsto njih izjašnjava da im je srpski maternji jezik, isti procent kaže i da pripada Srpskoj pravoslavnoj crkvi. Ovo neće imati posljedice po odnose sa Podgoricom jer je Beograd svestan njihove politike i neće dolivati ulje na vatru, nastaviće politiku saradnje sa regionom”, kaže Anđelković za Kurir.

“Kada bi se radila anketa, većina građana u Crnoj Gori sigurno bi bila protiv potpisivanja takvih sporazuma. Ali oni hoće da uđu u EU i NATO i sljede svoje interese, a ne mare mnogo za srpske interese, niti o srpskoj manjini tamo”, smatra analitičar Milan Nikolić.

(Srbija danas)

Značajna uloga Muzeja RS u obrazovanju novih naraštaja

Moderno doba sa sobom donosi niz promjena, koje se, između ostalog, odnose i na obrazovanje. U Muzeju RS smo saznali više o tome kako izgleda uloga ove ustanove u odgoju djece i mladih.  Znanja stečena u formalnom obrazovanju više nisu dovoljna za adekvatno funkcionisanje u savremenom svijetu. Razvoj informatičke tehnologije i naučno tehnološki napredak stvorio

GUŽVE NA GP: Pojačan saobraćaj na ulazu u BiH u Velikoj Kladuši i Gradišci

Na graničnim prelazima Velika Kladuša i Gradiška pojačan je saobraćaj na ulazu u BiH iz Hrvatske, saopšteno je iz Bihamka. Na ostalim graničnim prelazima zadržavanja nisu duža od 30 minuta. Iz Bihamka ističu da se tokom dana očekuje pojačana frekvencija vozila na putevima koji vode prema ski-centrima i zimskim izletištima.

Banjaluka.net saznaje: NATO prihvatio Program reformi

Politički komitet NATO saveza razmatrao je Program reformi koji je u decembru Predsjedništvo BiH uputilo u Brisel, saznaje Banjaluka.net. Kako nam je potvrđeno, Politički komitet NATO-a, pozitivno je ocijenio i prihvatio Program reformi. “Program je prihvaćen takav kakav jeste, odnosno, da promoviše saradnju između BiH i NATO i da ne pejudicira pitanje članstva”, rekao je izvor banjaluka.net i dodao da

TOTALNA EXTRA RASPRODAJA: Ispraćamo zimu uz extra popuste i extra niske cijene

Do 19.01. u svim Extra Sports prodavnicama čekaju vas popusti do 50% na kompletan asortiman iz zimske kolekcije. Na Totalnoj Extra rasprodaji izaberite jaknu, čizme, cipele, trenerke i slično iz ponude zimskog asortimana i ostvarite značajne uštede pri kupovini, za cijelu porodicu. Posjetite najbližu Extra Sports prodavnicu i ne propustite finalne popuste na kompletan asortiman.

DOMAĆINSTVA OSTALA BEZ VODE Pukla cijev u banjalučkom naselju Lauš

U Karađorđevoj ulici u banjalučkom naselju Lauš došlo je do pucanja vodovodne cijevi zbog koje je veći broj domaćinstava u ovom naselju ostao bez vode. Kako su za “Nezavisne” potvrdili u banjalučkom “Vodovodu”, do prekida u vodosnabdijevanju došlo je jutros u devet sati, a ekipe su po prijavi izašle na teren i rade na uklanjanju

DODIK: Multiprioritet izgradnja auto-puta od Doboja do mosta na Rači

Lider SNSD-a Milorad Dodik izjavio je danas da treba pojačati investicioni ciklus u Republici Srpskoj i da je multiprioritet izgradnja auto-puta od Doboja do mosta na Rači. Dodik je poslije proširene sjednice Izvršnog komiteta SNSD-a rekao novinarima u Banjaluci da su multiprioriteti i izgradnja gasovoda, bolnice u Doboju i realizacija značajnih infrastrukturnih projekata za Srpsku.

BiH se obavezala da neće prisvajati dijelove svemira i da neće koristiti nuklearno oružje

Bosna i Hercegovina se obavezala ratifikovati Ugovor o načelima kojima se uređuje djelovanje zemalja u istraživanju i korištenju svemira, uključujući Mjesec i druga nebeska tijela. Treba istaći da BiH zasigurno nije država koja će istraživati svemir, jer za to nema ni kapacitete, ni programe, kao ni interes. Ipak, BiH je kao i sve ostale države