Vijesti 17.02.2016.

Crna Gora: Protest povodom osam godina od samoproglašenja Kosova

ČITANJE: 2 minute
crna gora protest
Klub mladih Nove srpske demokratije (Nova) i nestranačkih aktivista održao je danas u Podgorici protestni performans povodom osam godina od jednostranog proglašenja nezavisnosti Kosova.

Oni su, pored spomenika kralju Nikoli Prvom Petrovića, preko puta Skupštine Crne Gore, poručili da je “proglašenjem Kosova nezavisnim grubo udareno na suverenitet i integritet Srbije, kao i na međudržavne i nacionalne odnose u cijelom regionu”.

Iz Kluba mladih Nove navode da spomenik ispred kojeg su održali protest obavezuje da se pošalje poruka predstavnicima aktuelne crnogorske vlasti koji su obrukali Crnu Goru.

Predstavnik Kluba mladih Nove Petar Drašković rekao je da je ovaj režim nanio veliku sramotu Crnoj Gori slijepo se vodeći interesima “diktatora Đukanovića i direktivama NATO agenture”.

-Na ovakav način, on je izvršio i akt izdaje kako bratske Srbije, tako i Crne Gore. Kada govorimo o stradanju Srba na Kosovu ne govorimo samo o nasilnom otimanju dijela teritorije Republici Srbiji, nego i o protjerivanju i zatiranju Srba sa vjekovnih ognjišta, vandalskom uništavanju srpske kulturne baštine i grobalja- ukazao je Drašković.

U ime nestranačkih političkih aktivista Luka Radonjić naveo je da situacija na Kosovu potvrđuje da nije riječ o državi, već o međunarodnom protektoratu.

Radonjić je rekao da u okupiranoj južnoj srpskoj pokrajini više od 50 odsto stanovništva živi siromašno, posljednih godina nekoliko stotina hiljada ljudi napustilo je Kosovo, od kojih samo prošle godine više od 150.000 mladih, prvi bombaš samoubica iz Evrope došao je sa Kosova, a vjeruje se da je više od 1.000 njih angažovano u različitim oblicima terorističkog djelovanja.

-Takozvana Skupština Kosova mjesto je fizičkih obračuna na kojem diskusije sve češće bivaju zamijenjene suzavcem. Slično je i na ulicama na kojima vladaju permanentna nestabilnost i sukobi, a uništavanje kulturne baštine nije prestalo- zaključio je Radonjić.

Skupština Kosova je 17. februara 2008. godine jednostrano proglasila nezavisnost Kosova, koju dan nakon toga Skupština Srbije proglasila ništavnom.

(Agencije)