Magazin 17.10.2022.

Crna rupa progutala zvijezdu pa “podrignula”

ČITANJE: 1 minuta

Po Opštoj teoriji relativnosti Alberta Ajnštajna, crne rupe su jedne od najekstremnijih objekata u univerzumu. Nastaju kada masivna zvijezda dođe do kraja svog životnog ciklusa kolabira u jednu tačku koja zadržava masu te zijvezde i gravitacionu silu od koje ništa, čak ni svjetlost, ne može da pobjegne.

Međutim, naučnici su u nedavnoj studiji primijetili nešto veoma čudno – crnu rupu koja sija veoma blještavo i izbacuje, takoreći podriguje, materijal ostao od zvijezde koju je progutala, prensi RTRS.

Crne rupe su veoma zanimljive astronomima jer im dozvoljavaju da posmatraju i provjeravaju zakone fizike pod najekstremnijim uslovima.

Ponekada će ovi gravitacioni behemoti da progutaju zvijezde i druge objekte u svojoj blizini oslobađajući ogromnu količinu svjetlosti i radijacije.

U oktobru 2018. godine, astronomi su bili svjedoci jednog takvog događaja dok su posmatrali crnu rupu u galaksiji udaljenoj 665 miliona svjetlosnih godina od Zemlje.

Iako su astronomi i ranije viđali takve susrete, tim sa Harvardovog i Smitsonijanovog Centra za astrofiziku primijetio je nešto nezabilježeno dok je proučavao istu crnu rupu tri godine kasnije.

Kao što su objasnili u novoj studiji, crna rupa je blještala veooma jako zato što je izbacivala preostali materijal od zvijezde koji je letio brzinom od pola brzine svjetlosti.

Nalazi naučnika mogli bi da daju uvid u to kako se crne rupe “hrane” i rastu tokom vremena.

Istraživanje je objavljeno u naučnom časopisu Astrophysical Journal.

Oznake: crna rupa, Zvijezda