Vijesti 05.03.2016.

Crnalić: Čeka se rješenje Suda o pritvoru Radončića, slijedi žalba

ČITANJE: 2 minute
crnalic
Odbrana lidera Saveza za bolju budućnost /SBB/ Fahrudina Radončića još nije dobila rješenje Suda BiH kojom je Radončiću ponovo određen pritvor, izjavio je danas Srni njegov advokat Asim Crnalić.

-Pretpostavljam da će odluka stići u ponedjeljak, 7. marta- rekao je Crnalić i potvrdio da će se Radončićev advokatski tim žaliti na takvu odluku i tražiti njeno ukidanje, moguće već u utorak, 8. marta.

On je podsjetio da je zakonski rok za žalbu tri dana po dobijanju odluke. Prema Crnalićevim riječima, Sud BiH donio je odluku o ponovnom određivanju pritvora Radončiću na osnovu prijedloga Tužilaštva BiH s obrazloženjem da je prekršio mjere zabrane.

-Tužilaštvo u toj proceduri nema nikakvu ulogu, tu bi trebalo da postoji izvještaj tijela koje je zaduženo za izvršenje mjere zabrane da se mjera zabrane ne poštuje, ali je Sud odlučio bez toga- istakao je Crnalić.

On je dodao da je stav odbrane bio da Tužilaštvo uopšte nije moglo podnijeti navedeni prijedlog niti je Sud trebalo da odlučuje o njemu zbog toga što je zakonom precizno regulisano pod kojim uslovima i na koji način se određuje pritvor ako se prekrše mjere zabrane.

Sud BiH juče je ponovo odredio pritvor Radončiću, a pritvor može trajati do dvije godine ili do nove odluke Suda. Ponovno određivanje mjere pritvora Radončiću Tužilaštvo je tražilo jer je, prema njihovom mišljenju, prekršio mjere zabrane dajući izjave medijima po izlasku iz pritvora.

Radončić je uhapšen 25. januara, po nalogu Tužilaštva BiH, ali je 17. februara, odlukom Suda BiH, pušten iz zatvora u kućni pritvor, uz mjere zabrane napuštanja adrese boravišta, sastajanja sa svim svjedocima koji su već saslušani, kao i približavanje tim svjedocima na udaljenosti manju od 100 metara.

Zamjenik glavnog tužioca i šef Posebnog odjeljenja za organizovani kriminal, privredni kriminal i korupciju Tužilaštva BiH Božo Mihajlović podigao je optužnicu protiv Radončića, Bakira Dautbašića, Bilsene Šahman i Zijada Hadžijahića koji se terete da su počinili krivična djela udruživanja radi činjenja krivičnih djela, ometanja rada pravosuđa i davanja nagrade ili drugog oblika koristi za trgovinu uticajem.

(NN)