Biznis 18.10.2022.

Crne prognoze ekonomista: Gorivo sve skuplje, poskupjeće i ostali proizvodi

ČITANJE: 1 minuta

Cijene u BiH nezaustavljivo rastu. Naročito kada je u pitanju gorivo, i nema naznaka da će padati. Veća je vjerovatnoća da će one rasti u narednom periodu. Jutros je na benzinskim pumpama dizel od 3,36 do 3,61 KM, super 95 je od 2,76 do 2,96, a super 98 od 2,86 do 3,76, što pokazuje da su cijene u odnosu na rethodne dane više za 0,15 KM, piše N1.

Poskupio je i plin i cijena po kubiku je oko 1,5 KM. Sve ovo će uticati, kažu ekonomisti, i na cijene drugih proizvoda, naročito prehrambenih, poručuje Faruk Hadžić, ekonomista.

“Ono što je trebalo uraditi da se privremeno suspenduje naplata akciza na gorivo, ali je bilo nerazumijevanje pojedinaca i zbog toga plaćamo skupo gorivo. To će se odraziti na veliko ubrzavanje inflacije, što će biti jedan veliki problem za naše građane”, kaže Hadžić.

Hadžić ističe kako je osim akciza, koje na kraju nisu ukinute, vlast trebalo da sredstva “ubrana” od akciza preusmjeri na subvenciju cijene goriva.

“Vi subvencionišete cijenu goriva sa 0,40 pfeninga po litri. Imate novac kojeg ste se odrekli i samo ga vratite građanima. Na taj način možete direktno pomoći građanima i privredi u vrlo teškom periodu koji dolazi”,  kaže Hadžić.

Oznake: cijena, gorivo