Vijesti 12.03.2016.

Čubrilović: Opomena, pouka i poruka o stradanjima srpskog naroda

ČITANJE: 2 minute
cubrilovic
Predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nedeljko Čubrilović poručio je danas da je obilježavanje 20 godina od egzodusa sarajevskih Srba istovremeno i bolna opomena i nepresušan izvor za pouku i poruku za sva vremena o istorijskim naporima, stradanjima i odricanjima srpskog naroda.

Čubrilović je istakao da je ovo obilježavanje dio istorijskog i civilizacijskog sjećanja na veliku žrtvu srpskog naroda u četvorogodišnjim ratnim sukobima na ovim prostorima, u kojima je poginulo i ranjeno desetine hiljada boraca i civila, kao i stotine hiljada onih koji su napustili svoje stanove, kuće i imanja, da bi se stvorila i očuvala Republika Srpska, saopšteno je iz parlamenta Srpske.

-U sarajevskom egzodusu, koji se dogodio nakon potpisivanja Dejtonskog mirovnog sporazuma, prema kojem su veliki dijelovi Sarajeva, koji su vijekovima bili naseljeni srpskim narodom, pripali FBiH, oko 120.000 Srba napustilo je i krenulo prema raznim područjima u Srpskoj, Srbiji, evropskim zemljama i brojnim zemljama svijeta- podsjetio je Čubrilović.

Prema njegovim riječima, uloga, stradanje i žrtva Srba sa područja Sarajeva posebno je velika, jer su i nakon što je međunarodnim mirovnim sporazumom potvrđena Republika Srpska, ostali bez prostora na kojem su bili većina i bez svega onoga što su hrabro branili u četvorogodišnjem ratu i za šta su brojni dali svoje živote.

-Sarajevski Srbi su podnijeli ogromnu žrtvu za stvaranje Republike Srpske i to se neće i ne može zaboraviti. Oni su kao i stotine hiljada Srba sa teritorija ranije jugoslovenske države napustili svoja vjekovna ognjišta, imanja i očevinu, što su generacijama sticali, da bi zaštitili srpski narod i ostvarili njegov najuzvišeniji cilj i ideal – Republiku Srpsku- naveo je Čubrilović.

Prema njegovim riječima, kolektivni egzodus Srba sa područja Sarajeva, prvenstveno je uzrokovan strahom od mogućih podjela, neprihvaćenosti i diskriminacije, nepostojanjem uvjerenja i garancija da će međunarodna zajednica i organi i institucije FBiH zaštititi srpski narod, obezbijediti zajednički miran i siguran život i punu ljudsku i materijalnu sigurnost.

Čubrilović je dodao da Srpska ima obavezu da i dalje ulaže dodatne napore za zbrinjavanje i rješavanje egzistencijalnih pitanja stradalnika iz ovog egzodusa kao i svih izbjeglih i raseljenih lica i povratnika, a posebno boraca, porodica poginulih i nestalih i njihovih potomaka.

I danas, jednako kao i u vrijeme egzodusa, vrijedi poziv na uvažavanje realnosti da je BiH državna zajednica sastavljena od dva entiteta i tri ravnopravna konstitutivna naroda, naveo je Čubrilović.

-Republika Srpska će se i dalje zalagati da bude uređen i funkcionalan dio BiH, da svi nivoi vlasti budu u punom kapacitetu i odgovornosti, kako bi se za sve obezbijedila ekonomska, socijalna i politička stabilnost i sigurnost- zaključio je predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske.

U Bijeljini se danas, pod pokroviteljstvom predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika, obilježava 20 godina od egzodusa Srba sa područja Sarajeva.

(Agencije)