Magazin 28.10.2015.

Čuvajmo narodnu tradiciju potkozarskog kraja

ČITANJE: 1 minuta
veselin maslesa
Ansambl narodnih igara i pjesama „Veselin Masleša“ provodi projekat „Istraživanje i postavka koreografije tradicionalnih igara Potkozarja“.

Kako navode iz „Masleše“, primarni cilj projekta je, da se kroz koreografije, od zaborava sačuva muzičko, igračko i etnološko blago potkozarskog kraja.

Razlozi za odabir Potkozarja leže u činjenici da postoje kvalitetni preduslovi za postavku koreografije s obzirom na to da je građa ovog kraja u dobroj mjeri obrađena i dijelom publikovana.

Postoji i  težnja rukovodstva društva da se repertoar područja Krajine dopuni potkozarskim krajem. „Masleša“ je društvo koje je poznato i  po najvećem repertoaru tradicionalnih i scenski prilagođenih igara sa područja Republike Srpske/BiH,  jer danas na svom repertoaru ima 14 koreografija sa ovih prostora.

Koreografije tradicionalnih igara Potkozarja će biti zasnovane na stručnom terenskom istraživanju područja Potkozarja, koje su obavljene tokom 2014. godine.

Trenutno se radi na koreografiji, muzičkom aranžmanu i vokalnoj obradi, a paralelno sa radom na koreografiji, planira se i rad na tehnički i finansijski veoma zahtjevnom dijelu projekta-izradi i nabavci narodne nošnje.

Ovaj projekat je izabran putem javnog poziva i podržao ga je grad Banjaluka.

(Agencije)