Politika 21.08.2015.

Cvijanović: Centralizacija u ovoj zemlji je neprirodna

ČITANJE: 2 minute

zeljka-cvijanovic

Predsjednik Vlade Republike Srpske Željka Cvijanović izjavila je da pritisci na Srpsku neće prestati, ali da je važno da Srpska ima stav i da svako zna da neće odstupati od osnovnih vrijednosti.

Cvijanovićeva je rekla da su pritisci na Republiku Srpsku stalni, nekada manjeg, a nekada većeg intenziteta i da Republika Srpska ne traži čudesa, već samo stvari koje su vrlo realne.

– Pogledajte situaciju koliko pritisaka trpimo kada je u pitanju referendum. Zar to nije pritisak na Republiku Srpsku, na demokratiju i na građane Republike Srpske i na Srbe da kažu šta misle o institucijama koje debelo utiču na njihove živote, a pri tome tamo ne dobijate pravdu, nego nepravdu, ne dobijate jednakost nego nejednakost i ne dobijate profesionalnost već neprofesionalnost?”, rekla je Cvijanovićeva.

Ona je dodala da nema dana bez pritisaka za odustajenjem od referenduma o radu Suda i Tužilaštva BiH i prenošenja poruka o tome šta će se desiti ukoliko se uđe u referendum.

– Oni nama objašnjavaju kako se ponašamo antidejtonski i antiustavno. Ja uporno pitam te strance da nam kažu koji član ustava je prekršen? Nema tog člana, jer u Ustavu BiH Sud i Tužilaštvo BiH ne postoje, oni su nametnuti. Pa onda čujete komentare raznih amabasadora kako je prirodno da se neke stvari centralizuju-istakla je Cvijanovićeva.

Prema njenim riječima, neprirodno je da se centralizuju stvari u zemlji koja ne prihvata centralizaciju.

– Da bi se nešto centralizovalo, treba da imate saglasnost svih, a nema saglasnosti svih. Najmanje jedan od tri kaže “ne” centralizaciji, ali ja kažem da su dva koja kažu “ne”- rekla je Cvijanovićeva.

Ona tvrdi i da se stalno traži umanjenje nadležnosti entiteta, kao i partneri koji bi izvršili pritisak.

– Zašto bi nam neki ambasador držao predavanje kad kaže da moramo centralizovati. Ja kažem da ne moramo i da može sve savršeno da funkcioniše ako želimo da funkcioniše, bez centralizacije. Ne želim da budemo naivna generacija političara, zato što su mnogi politički procesi koncentrisani u naše doba i mi moramo da budemo toga svjesni- poručila je premijer Srpske.

Ona smatra da od današnjeg ponašanja političara zavise mnoge nove generacije u Republici Srpskoj, zbog čega je, kako je rekla, vrijeđa i rastužuje ponašanje predstavnika SDS-a i PDP-a u Sarajevu i način na koji relativizuju stvari i udovoljavaju drugima ne vodeći računa o institucijama Republike Srpske.

– Način na koji oni puze pred nekim politikama, izvinite, ako treba da puzite pred nečim, onda su to vaši građani i da njima udovoljavate jer ste zahvaljujući njihovim glasovima postali to što jeste- zaključila je Cvijanovićeva.

(Agencije)