Politika 19.09.2019.

CVIJANOVIĆ: Deklaracija SDA protiv mira i saradnje

ČITANJE: 6 minuta

Potpredsjednik SNSD-a Željka Cvijanović izjavila je da je deklaracija SDA usmjerena protiv mira, stabilnosti, dobrih odnosa, koegzistencije, saradnje, kohezije, i to ne samo u okviru BiH nego i na širem regionalnom planu.

“Deklaracija SDA definitivno zadire u temelje Dejtonskog sporazuma i nudi određena rješenja koja su apsolutno protivna Dejtonskom sporazumu i ustavno-pravnom poretku i sistemu koji je taj sporazum uspostavio. Nije samo zaustavio rat, nego nam je dao i Ustav”, rekla je Cvijanovićeva sinoć ATV.

Cvijanovićeva je navela da je ono što je predloženo u deklaraciji SDA suprotno interesima srpskog i hrvatskog naroda, ističući da se tu propagira organizacija BiH koja ne može da zaživi jer za to nema saglasnost u Republici Srpskoj, te pokazuje invazivniji pristup i odnos jednog naroda u odnosu na druga dva, što je neprihvatljivo u BiH.

“SDA namjerno blokira proces implementacije izbornih rezultata i poštovanja izborne volje građana Republike Srpske. Naš stav je da se to ne smije dozvoliti”, poručila je Cvijanovićeva, koja je i predsjednik Republike Srpske.

Ona je rekla da institucije Republike Srpske kao odgovorne moraju da rade sve da bi spriječile nekog da remeti nešto što je sasvim normalan politički proces, te da oni koji mogu da formiraju vlast na nivou BiH i preuzmu na sebe odgovornost.

“SNSD zajedno sa svojom koalicijom traži da se poštuje izborna volja građana i da oni koji su željeli da obezbijede predstavljanje Republike Srpske svojim većinskim glasom imaju to pravo”, istakla je Cvijanovićeva.

Cvijanovićeva je istakla da SDA ne želi istinski suživot sa drugima u BiH, već nameće svoju političku agendu drugima i propagira priču koja ne može uhvatiti korjen u BiH, poput priče o jednom jeziku i identitetu.

Ona je ocijenila da je SDA blokirala cijeli sistem na nivou BiH i omogućila izbornim gubitnicima iz Republike Srpske da ostanu u tehničkom mandatu koji je ravan ničemu.

“U Sarajevu sigurno ne treba da sjede izborni gubitnici iz Republike Srpske koji u skladu sa svojom političkom procjenom smatraju da treba tamo da sjede.
Ne mislim da treba tamo da sjede, jer smo imali izbore i završena je ta priča. Kakav doprinos oni mogu dati građanima u tehničkom mandatu, a pola mandata ne funkcionišu na pravi način?”, upitala je Cvijanovićeva.

Komentarišući ostavku potpredsjednika Narodne skupštine Republike Senada Bratića, Cvijanovićeva je rekla da SDA polako zatvara sve mogućnosti da se sa njima sarađuje.

“SDA je nerealna, propagirajući BiH koja je kao takva prikazana u toj deklaraciji koja je republika, nema entitete, već regije, niti konstitutivne narode. To su stari planovi koji su bezbroj puta pokušali da negdje provuku”, istakla je Cvijanovićeva.

Ona je poručila da je opredjeljenje Republike Srpske privrženost Dejtonskom sporazumu i vraćanje određenih nadležnosti Srpske koje su prenesene na nivo BiH.

“Kroz praksu niz godina unazad pokazalo se da putem nadležnosti koje su prenesene mi nismo dobili ni jeftiniju, ni efikasniju ni bolju strukturu, niti efikasniji sistem, niti smo dobili neko veće povjerenje među nama. Naprotiv, taj jaz postaje sve dublji”, rekla je Cvijanovićeva.

Ona je istakla da su iz Republike Srpske uvijek govorili da domaćim snagama treba prepustiti da se same dogovaraju, da nema ramena za plakanje kod pojedinih stranaca, te da bi onda svi u okviru BiH bili dovoljno zreli kao predstavnici svojih naroda da razgovaraju o nekim praktičnim pitanjima.

“Postoji set zaključaka koji su isključivo političke prirode i zasnivaju se na jednom odnosu u okviru BiH, intervencionizmu koji imamo od strane visokih predstavnika i štetu koju je on nanio, o unutrašnjem dijalogu i odnosima u okviru BiH”, rekla je Cvijanovićeva.

Cvijanovićeva je rekla da je u zaključcima pozdravljeno to što su u Republici Srpskoj mogli da pokažu svoj puni demokratski kapacitet i brzo formiraju Vladu i sprovedu izborne rezultate, a što nažalost nije slučaj kada je u pitanju nivo BiH i FBiH.

Ona je rekla da su zaključci proistekli iz jednog dokumenta koji treba da služi stanačkim organima, stranačkim ljudima, članstvu, funkcionerima i institucijama jer čine vlast u Republici Srpskoj.

Cvijanovićeva je rekla da se jedan dio zaključaka SNSD-a odnosi na aktivnosti u institucijama Republike Srpske, a u okviru toga dalja stabilizacija ekonomsko-finansijskih prilika, stabilan budžet i izvršavanje obaveza, povećavanje plata, penzija i socijalnih davanja kako je projektovano i planirano.

“U okviru toga, veliki segment odnosi se na demografsku politiku, pronatalitetne mjere, poboljšanje života ili pomoć koju treba da se pruži u organizaciji porodičnog života, podsticaja za mlade bračne parove da lakše dođu do stanova i da nas ima više”, rekla je Cvijanovićeva.

Ona je istakla da su uvijek postojale pronatalitetne mjere, ali da se sada želi da se to radi na organizovan način, te da mora da postoji veća kopča između onoga šta radi republički nivo i lokalne zajednice.

Govoreći o zaključcima koje je usvojio Glavni odbor SNSD-a, Cvijanovićeva je navela da oni sadrže mnogo suštinskih stvari i poruka.

“Mi nikada ne pravimo prvi korak, samo reagujemo na akciju drugih, jer niko nema prava da uzurpira naša prava, da guše naš ekonomski život, da nam blokiraju projekte, da se igraju politike i obračunavaju sa interesima građana Republike Srpske”, istakla je Cvijanovićeva.

Ona je navela da zaključci šalju snažnu poruku da se ono što ne funkcioniše na nivou BiH vrati na mjesto na kojem će funkcionisati.

“Sve što budemo radili, radićemo i skladu sa Ustavom i zakonom. Ovo što trenutno imamo na sceni guši građane, ekonomiju, ne daje nam polet koji treba da imamo, ne nudi nam bolje političko razumijevanje, zbog čega treba da razgovaramo sa predstavnicima Federacije BiH kao odgovorni predstavnici svojih naroda”, pojasnila je Cvijanovićeva.

Ona je navela da je za to da se pronađu racionalna i održiva rješenja, da se građanima ne umanjuju šanse za realizaciju njihovih planova u privredi ili nekoj drugoj oblasti, jer se neko igra politike ili neko nekoga mrzi.

“U Sarajevu živi politička mržnja koja je postala toliko velika da je ni oni sami ne mogu da kontrolišu zbog čega malo ko daje prave šanse suživotu. Mi hoćemo da pričamo sa partnerima iz Federacije, a na njima je hoće li to prihvatiti. Znamo kako se oni tvrdoglavo ponašaju i kako uvijek očekuju da OHR brani njihove stavove, iako visoki predstavnik ne upravlja životom u BiH, ni procesima, niti predstavlja institucije”, rekla je Cvijanovićeva.

Ona smatra da je čvrsta pozicija Republike Srpske Dejtonski sporazum, koji je koliko-toliko omogućio da se ima izbalansiran pristup, ravnopravnost, da može da se ima koegzistencija i da se živi u miru bez bilo kakvih većih međuetničkih sukoba.

(Srna)