Cvijanović: Ministri iz SDS-a i PDP-a neodgovorni prema Srpskoj

cvijanovic

cvijanovic

Predsjednik Vlade Republike Srpske Željka Cvijanović izjavila je danas da Vlada Srpske ima problem da komunicira sa ministrima u Savjetu ministara BiH iz SDS-a i PDP-a, ocijenivši da je ova grupacija potpuno neodgovorna prema Republici Srpskoj.

Cvijanovićeva je istakla da “nema povjerenja u te ljude u Savjetu ministara BiH, jer ne zna da li su neznalice ili izdajnici”.

Kada je riječ o saradnji Vlade Srpske sa Vladom Federacije BiH na pitanjima Reformske agende, Cvijanovićeva je rekla da je intenzivirana pozitivna saradnja između dvije vlade, pogotovo između dva entitetska premijera i njihovih timova koji rade na pitanjima koja proističu iz agende.

– Suštinska saradnja u BiH treba da se odvija između dva entiteta, jer su entiteti nadležni za sva ona pitanja od kojih direktno zavisi napredak u društvu- rekla je Cvijanovićeva.

Odgovarajući na pitanja poslanika u parlamentu Srpske, Cvijanovićeva je navela da je razgovorima vlada entiteta i Savjeta ministara BiH izmijenjen prvobitni tekst Reformske agende.

Ona je podsjetila da su predstavnici političkih partija na nivou BiH prvi potrčali da usvoje Reformsku agendu u kojoj je vrlo dobro pozicioniran Zakon o radu, a nakon toga su dolazili u Banjaluku, govoreći da su protiv novog zakona o radu.

Premijer Republike Srpske je istakla i da je opozicija u Srpskoj frustrirana činjenicom što u posljednjih 10 godina gubi izbore.

– Opozicija nije uspjela manipulativnim radnjama uspostaviti vlast, a onda su odlučili da pribjegavaju različitim mjerama, čak čineći određena krivična djela da bi srušili one koji su na izborima pobijedili i formirali vlast. Vlada Republike Srpske nije formirana na političkoj korupciji, jer je u trenutku formiranja imala potreban broj glasova- rekla je Cvijanovićeva u parlamentu Srpske.

Ona je upitala kako kvalifikovati činjenicu da su dva poslanika koja su bila na listama vladajuće većine, nakon ulaska u skupštinu, prešli u redove opozicije?

– Da li je to politička korupcija ili nezrelost mladog političara koji nije na vrijeme znao da se odredi koja je njegova strana. Je li u pitanju neko ko nema političku dosljednost ili nešto drugo- upitala je Cvijanovićeva.

Cvijanovićeva napomenula i da su Izbronim zakonom BiH regulisana određena pitanja, među kojima je i raspolaganje mandatom, te dodala da partije koje su u Srpskoj opozicija na nivou BiH rade katastrofalne stvari po Republiku Srpsku.

(Agencije)

 

ŠERANIĆ: Utvrditi ko zaista traži posao, a ko je na birou zbog osiguranja

Ministar zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske Alen Šeranić izjavio je da se suština inicijative poslovne zajednice u Srpskoj o izmjeni Zakona o zdravstvenom osiguranju da se utvrdi ko putem biroa zaista traži posao, a ko je prijavljen samo zbog ostvarivanja prava na zdravstveno osiguranje.

DODIK: Ne smijemo dozvoliti da granica na Drini bude i NATO granica

Srpski član Predsjedništva BiH, Milorad Dodik, prisustvovao je danas vojnoj vježbi “Sloboda 2019” u Srbiji, nakon čega će razgovarati sa premijerom Ruske Federacije, Dmitrijem Medvedevim. Nakon vojne vježbe Dodik poručuje da je prikazana organizovanost, opremljenost i odlučnost Vojske Srbije, što prije samo 10 godina nije bilo moguće. “Po ovom prikazu se vidi da je vojska

KOMENTAR: PDP-ova politika jeftinih fraza

Zamislite samo koliko je SDS postao nebitna, marginalana politička opcija kada je PDP Mladena Ivanića, sa svojih šest ili sedam odsto podrške, suvereno stao na čelo opozicionog bloka u Republici Srpskoj.