Politika 15.09.2015.

Cvijanović: Ministri iz SDS-a i PDP-a neodgovorni prema Srpskoj

ČITANJE: 2 minute
cvijanovic

Predsjednik Vlade Republike Srpske Željka Cvijanović izjavila je danas da Vlada Srpske ima problem da komunicira sa ministrima u Savjetu ministara BiH iz SDS-a i PDP-a, ocijenivši da je ova grupacija potpuno neodgovorna prema Republici Srpskoj.

Cvijanovićeva je istakla da “nema povjerenja u te ljude u Savjetu ministara BiH, jer ne zna da li su neznalice ili izdajnici”.

Kada je riječ o saradnji Vlade Srpske sa Vladom Federacije BiH na pitanjima Reformske agende, Cvijanovićeva je rekla da je intenzivirana pozitivna saradnja između dvije vlade, pogotovo između dva entitetska premijera i njihovih timova koji rade na pitanjima koja proističu iz agende.

– Suštinska saradnja u BiH treba da se odvija između dva entiteta, jer su entiteti nadležni za sva ona pitanja od kojih direktno zavisi napredak u društvu- rekla je Cvijanovićeva.

Odgovarajući na pitanja poslanika u parlamentu Srpske, Cvijanovićeva je navela da je razgovorima vlada entiteta i Savjeta ministara BiH izmijenjen prvobitni tekst Reformske agende.

Ona je podsjetila da su predstavnici političkih partija na nivou BiH prvi potrčali da usvoje Reformsku agendu u kojoj je vrlo dobro pozicioniran Zakon o radu, a nakon toga su dolazili u Banjaluku, govoreći da su protiv novog zakona o radu.

Premijer Republike Srpske je istakla i da je opozicija u Srpskoj frustrirana činjenicom što u posljednjih 10 godina gubi izbore.

– Opozicija nije uspjela manipulativnim radnjama uspostaviti vlast, a onda su odlučili da pribjegavaju različitim mjerama, čak čineći određena krivična djela da bi srušili one koji su na izborima pobijedili i formirali vlast. Vlada Republike Srpske nije formirana na političkoj korupciji, jer je u trenutku formiranja imala potreban broj glasova- rekla je Cvijanovićeva u parlamentu Srpske.

Ona je upitala kako kvalifikovati činjenicu da su dva poslanika koja su bila na listama vladajuće većine, nakon ulaska u skupštinu, prešli u redove opozicije?

– Da li je to politička korupcija ili nezrelost mladog političara koji nije na vrijeme znao da se odredi koja je njegova strana. Je li u pitanju neko ko nema političku dosljednost ili nešto drugo- upitala je Cvijanovićeva.

Cvijanovićeva napomenula i da su Izbronim zakonom BiH regulisana određena pitanja, među kojima je i raspolaganje mandatom, te dodala da partije koje su u Srpskoj opozicija na nivou BiH rade katastrofalne stvari po Republiku Srpsku.

(Agencije)