Vijesti 03.11.2015.

Cvijanović: Ne ukida se zdravstveno osiguranje za nezaposlene

ČITANJE: 2 minute
zeljka cvijanovic
Predsjednica Vlade Republike Srpske Željka Cvijanović, izjavila je da neće biti ukidanja zdravstvenog osiguranja za nezaposlene na području RS, nakon što je najava takve mogućnosti izazvala brojne reakcije javnosti u Srpskoj.

Cvijanović je rekla da su tokom sastanka s Privrednom komorom RS poslodavci rekli da to podstiče sivu ekonomiju, nakon čega je to iznijela kao ilustraciju, ali ne kako bi takva “privilegija” bila ukinuta, nego kako bi rad kontrolnih organa bio pojačan.

– Zašto bismo imali ljude koji su prijavljeni na biro samo da bi koristili pravo na zdravstveno osiguranje, a pri tome radili kod nekog poslodavca na crno, dobijali platu i za njih se ništa ne bi uplaćivalo- rekla je Cvijanović.

Naglasila je da će u skladu sa novim zakonskim rješenjima od početka sljedeće godine svi zaposleni imati identifikacione kartice na kojima će se odmah moći očitati jesu li prijavljeni prilikom kontrola inspekcija, što će obezbjediti lakši rad kontrolnih organa.

Govoreći o novom zakonu o radu, ona je rekla da će njegovi detalji biti poznati kada socijalni partneri budu dovoljno predano na tome radili zajedno.

– Do sada nije bila situacija da se na tome zajedno radi. Sindikat je prosto odbijao da se sjedne za sto i razgovara na tu temu. Poslodavci su bili spremni i zainteresovani su za to, naša uloga kao Vlade jeste da pokušamo ponovo da dovedemo sve za sto i da probamo da izanaliziramo postojeće zakonodavstvo. Nažalost, to nismo uspjeli ranije da uradimo jer je sindikat u jednom periodu odbijao da se time bavi, a s druge strane, stručni timovi koji su bili uspostavljeni nisu počeli da rade na vrijeme. Mnogo mjeseci smo u zaostatku i prosto su se pravili problemi oko toga ko je sazivač sastanaka, bavili su se nekim formalnim stvarima koje ništa ne znače, ali su bili dovoljno jaki da blokiraju cijeli proces- rekla je Cvijanović.

Ona je najavila da će ove sedmice ponovo pozvati socijalne partnere na sastanak, da se analiziraju postojeća i da se probaju definisati bar obrisi rješenja.

– Zakon će biti onoliko dobar koliko svi budu htjeli da predano i zajedno rade. Naravno, očekujem da će svi socijalni partneri u tome jednako učestvovati jer treba da na licu mjesta definišemo rješenja koja su najbolja- rekla je premijerka Srpske.

(Anadolija)