Vijesti 06.11.2015.

Cvijanović: Penzije ne kasne, samo je odgođena isplata

ČITANJE: 2 minute
Zeljka-Cvijanovic
Predsjednik Vlade Republike Srpske Željka Cvijanović izjavila je sinoć da se Vlada Srpske predano bavi pitanjem novog zakona o radu i da postojeće radno zakonodavstvo mora biti promijenjeno.

– Očekujem da ćemo sa socijalnim partnerima dogovoriti zajedničku verziju ovog zakona. Neozbiljno bi bilo da neko od socijalnih partnera odustane jer će kvalitet zakona zavisiti od našeg dogovora – rekla je Cvijanovićeva.

Cvijanovićeva je za Televiziju “K3” izjavila da niko ne smije varati sistem u Republici Srpskoj i da se protiv toga mora boriti.

Predsjednik Vlade Srpske izjavila je da se u ovoj godini u Srpskoj iz budžeta redovno isplaćuju plate, penzije i socijalna davanja.

– Budžet se puni redovno i nema velikih problema. Određeni prihodi su viši nego što su planirani, dok pojedini nisu kao što smo očekivali, što će biti stabilizovano do kraja ove godine – rekla je Cvijanovićeva.

Ona je podsjetila da je Republika Srpska ušla u nove finansijske aranžmane, za šta nije bilo političkih uslovljavanja.

– Novim kreditom ćemo ubrzati isplatu svega što je naša obaveza i da zatvorimo neke prethodne proistekle iz nepovoljnih aranžmana. Opozicija o ovom kreditu pravi galamu, iako ćemo biti likvidni – kaže Cvijanovićeva.

Ona je ocijenila da je željeni koncept opozicije bio da Vlada Srpske ne izvršava svoje obaveze.

– Sva davanja iz budžeta će biti isplaćivana i njihov koncept je srušen. Vlada Srpske bi i bez ovog kredita izvršavala obaveze – naglasila je Cvijanovićeva.

Ona je ponovila da je kredit iz Rusije dogovoren i dimenzioniran.

– Taj kredit mora proći nivo BiH. Zašto bismo Rusiju, koja je prepoznala potrebu da nam pomogne, izlagali iživljavanju frustriranih političara na nivou BiH. Sigurna sam da bi zaustavili taj kredit jer žele da se obračunaju sa Vladom Srpske, a ne shvataju da se tako obračunavaju sa građanima – kaže Cvijanovićeva.

Ona navodi da Srpska nije visoko zadužena i da bi mogla doći do povoljnijeg finansijskog aranžmana nego što je navedeni.

Premijer Srpske je napomenula da penzije ne kasne mjesec dana, nego da je rok njihove isplate prolongiran u posljednjih nekoliko mjeseci.

– Povećali smo penzije za 11,5 odsto, uprkos teškim vremenima. Tu ćemo imati olakšano poslovanje, jer ćemo imati na raspolaganju više sredstava iz budžeta i više prostora za manevrisanje, a Fond PIO neće morati ulaziti u kreditne aranžmane – rekla je Cvijanovićeva.

(Srna)