Politika 27.07.2018.

CVIJANOVIĆ U VAŠINGTONU Srbi dali doprinos u razvoju SAD-a

Predsjednica Vlade Republike Srpske Željka Cvijanović prisustvovala je akademskom simpozijumu u Vašingtonu, upriličenom povodom obilježavanja stotinu godina od podizanja srpske zastave ispred Bijele kuće.

– Obilježavanje značajne godišnjice je prilika da ukažemo na činjenicu da su američki građani u prošlom vijeku prihvatili stotine hiljada naših sunarodnika, od kojih su mnogi dali nemjerljiv doprinos razvoju SAD-a, ali i čitavog čovječanstva – istakla je u svom obraćanju predsjednica Vlade.

Cvijanović je naglasila da su srpski i američki narod bili saveznici u dva svjetska rata, te da su loši odnosi tokom devedesetih godina, istorijski posmatrano, izuzetak, a ne pravilo.

Ona je istakla da je Vlada Republike Srpske opredijeljena za saradnju i spremna za novu fazu u američko-srpskim odnosima, te izrazila zadovoljstvo što i u Vašingtonu postoji mnogo ljudi koji na isti način razmišljaju, saopšteno je iz Biroa Vlade Srpske za odnose s javnošću.

Akademski simpozijum povodom svečanog jubileja organizovalo je udruženje “Srpska narodna odbrana”.

Akademskom simpozijumu su prisustvovali, između ostalih, episkop istočnoamerički Irinej, kao i pomoćnik američkog državnog sekretara za Evropu i Evroaziju Ves Mičel.

Poslije akademskog simozijuma,  predsjednica Vlade Republike Srpske Željka Cvijanović sastala se predstavnicima američke Korporacije za privatne investicije u inostranstvu (Overseas Private Investment Corporation – OPIC/OPIC) i tom prilikom je sa zainteresovanim investitorima iz Sjedinjenih Američkih Država razgovarano o mogućnostima i potencijalima za ulaganja u Republiku Srpsku.

(Srpskainfo)