Magazin 04.04.2016.

Da bi mu spasili život zašili mu ruku u stomak

ČITANJE: 2 minute
BRAZILAC OPERACIJA
Genijalni hirurzi su spasili ruku Brazilcu od amputacije, stavljajući je u “džep” unutar njegovog stomaka.

Doktori su odlučili da “sahrane” ruku Karlosa Mariotija unutar njegovog abdomena i prekriju je zaštitnim slojem kože nakon što je doživio stravičnu nesreću na radnom mjestu, kada je pokidana sva koža sa njegove desne ruke.

Marioti (42), koji živi u Orleansu u južnom Brazilu, moraće da drži ruku šest nedjelja u svom stomaku. Doktor Boris Brando, koji je operisao Karlosa, kaže da je bila veoma delikatna i operacija i povreda.

“Pacijent je preživio povredu koja mu je ostavila vrlo malo kože na ruci, otkrivajući mu kosti i tetive. Jedino sa rukom u stomaku neće doći do infekcije i odbacivanja tetiva i tkiva”, kaže doktor Brando.

Karlos kaže da je veoma srećan što mu je spasena ruka, ali da je osjećaj nevjerovatno čudan.

“Kad su mi doktori rekli da mogu da izgubim ruku bio sam veoma tužan i zabrinut. Međutim, poslije operacije, kad sam se probudio, rekli su mi da mi je ruka u stomaku. Bio sam zaprepašćen, ali to me je spasilo. Moram veoma nježno i polako da pomjeram ruku, kako bih spriječio grčenje mišića i kočenje”, priča Marioti.

Karlos radi u fabrici koja proizvodi plastične zavojnice i do povrede je došlo nakon što mu je mašina “usisala” ruku.

“Izgubio sam dva prsta, ali sam zahvalan što nije cijela ruka u pitanju. Barem ću i dalje moći da držim viljušku i oblačim se bez ičije pomoći”, rekao je Marioti.

Doktor Brando kaže da uvijek rade sve što je u njihovoj moći da spasu ruku, ukoliko je to moguće.

“Odmah smo reagovali i odlučili se za ovaj postupak. Ruku smo smjestili u njegov stomak i za 42 dana trebalo bi da se razvije novo tkivo. Pacijent neće u potpunosti da povrati funkciju pokreta kao prije povrede, ali barem smo spasili ruku i imaće bolji kvalitet života nego da je urađena amputacija”, ističe ljekar.

 

(Blic)