Politika 28.09.2015.

Da li će Sanader biti oslobođen?

ČITANJE: 2 minute
ivo sanader
U Vrhovnom sudu u Zagrebu danas je počelo razmatranje žalbi advokata optuženog bivšeg premijera i idera HDZ-a Ive Sanadera za najveću korupcijsku aferu u hrvatskoj politici – slučaj Fimi media – u kojem je uz njega za izvlačenje novca iz državnih institucija i firmi nepravosnažno osuđena i njegova bivša stranka, HDZ.

O žalbama će se, prema odluci suda, raspravljati tri dana, do 30. septembra, a odluka će biti donesena naknadno.

Iako se na pisanu, detaljno obrazloženu vrhovnosudsku odluku može čekati mjesecima, neposredno nakon završetka javne rasprave biće poznato je li nepravosnažna presuda ukinuta ili nije, piše portal Index.hr.

Naime, u slučaju ukidanja presude bivši premijer Sanader trebao bi biti odmah pušten iz zatvora u Remetincu, gde se trenutno nalazi jedino na osnovu presude u slučaju Fimi media, odnosno tzv. obligatornog pritvora koji se po sili zakona mora odrediti okrivljenima kojima je izrečena nepravosnažna zatvorska kazna veća od pet godina.

Ipak, ako se dogodi navedeno neće biti odmah poznato koji je dio presude ukinut, odnosno je li nepravomoćna presuda pala zbog nedjela za koje se tereti bivši predsjednik vlade, njegovi saučesnici  ili  HDZ-a kao prve hrvatske stranke koja se zbog korupcije našla na optuženičkoj klupi.

Zbog “Fimi medije” Sanader je osuđen na devet godina zatvora, a postane li presuda pravosnažna moraće vratiti 15,27 miliona kuna (više od dva miliona evra) koje je stekao nezakonito, kako ga tereti Županijski sud.

HDZ je u prvostepenom postupku kažnjen s pet miliona kuna i oduzimanjem nezakonite koristi od 24,2 milijuna kuna.

Mediji su, međutim, već nakon što je najavljena rasprava o žalbama u tom slučaju počeli da pišu da će pisati da će Vrhovni sud srušiti presudu.

Nagađaju da bi HDZ mogao biti oslobođen krivnje, između ostalog i jer oblik kaznenoga djela iz kojega proizlazi HDZ-ova krivnja više ne postoji u Kaznenom zakonu, dok se u odnosu na Sanadera spominjala povreda tzv. konfrontacijskog prava.

(Agencije)