Biznis 21.10.2015.

Da li iritirate kolege?

ČITANJE: 3 minute
zene-kancelarija
Ako spadate u neki od sljedećih pet tipova, gotovo je sigurno da nervirate svoje kolege!

Niste ih birali, ali osuđeni ste na njih. Ne, nije riječ o vašoj porodici, već o kolegama. Bar polovinu budnog stanja provodite sa njima, pa se ne isplati da budete u lošim odnosima. Na sreću, postoji način da se izborite i sa najiritantnijim predstavnicima ove vrste, tvrdi Lin Tejlor, ekspert za odnose na radnom mjestu. Kada prepoznate vašeg “omiljenog” kolegu, razvijte “kontra napad” i konačno promijenite ishod utakmice u kojoj ste do sada bili poražena strana.

Kraljice drame

Nema papira za štampanje. Katastrofa. Klijenti opet sve traže u posljednjem trenutku. Horor. Nestala je struja. Tragedija. Sve, pa i najmanja sitnica u njima budi nagon da prave šekspirovsku dramu. Od vas očekuju da budete na nivou zadatka, što bi pojednostavljeno, značilo da ih podržite u urlanju. Pa ako vam se ne mili da izlazite iz svoje zen faze glumeći bijes, kažite im da morate hitno da izađete kako biste obavili poslovni razgovor. Uz malo sreće, potražiće saveznika u nekom drugom, pa ste mirni do sljedeće “tragedije”.

Pričalice

Naoko fini, nasmejani, ljubazni, iskušavaju vaše strpljenje. Umjesto da se pitate odakle im vrijeme da završe posao kad stižu toliko da pričaju, probajte da neverbalnom komunikacijom stavite do znanja da ste u žurbi. To znači da bacate pogled na kompjuter, preturate po papirima tražeći “važan” dokument, pa i da gledate na sat. Podvarijanta pričalica su tračare kojima ćete zapušiti usta ljubaznim “Ne zanimaju me te stvari”. Ali, kažite to što je umiljatije moguće, da ne biste postali junak sljedećeg trača.

Zavisnici od telefona

Znate sve o njima, iako ne želite, jer su oni neprestano na vezi sa momkom, drugaricom, mamom. Slušalice su najbezbolnije rješenje, ali ako vaše kolege odu korak dalje, pa počnu da se svađaju ili lupaju slušalicom, zamolite ih da budu malo tiši jer ne možete da se koncentrišete na posao.

Negativci

Vrijeme je grozno, u prevozu ne može da se diše, plata opet kasni, ova zemlja je užasna… Negativci će kukati na sve i ako im dozvolite, isisaće iz vas energiju i postaćete mračni kao i oni. Ako je u pitanju blaži oblik negativca, ne reagujte na kukanje. Ako pretjeruje, pokušajte sa suptilnim metodama ističući pozitivne aspekte svake primjedbe. Vjerovatno će vas negativac posmatrati kao neosvešćenog pojedinca sa ružičastim naočarima, ali će potražiti novu žrtvu koja će se slagati sa svim što kaže.

Sveznalice

Ovi ljudi nisu eksperti samo u poslu, već i u drugim, tačnije svim oblastima. Počnete li da objašnjavate kako vam je za vikend konačno uspjelo da napravite dobar “čizkejk”, oni će vas prekinuti u pola nudeći garantovano najbolji recept koji ste ikada probali. Ne hvalite se da ste nabavili kartu za hit predstavu poslije višemjesečnog čekanja, jer oni su je već gledali. I to u loži. Ne raspravljajte se sa njima o političkoj situaciji o Siriji jer će vas izbombardovati stručnim analizama, statistikama, projekcijama. Najbolji pristup je – ćutanje. Ulaskom u raspravu, dajete im pažnju koju očajnički priželjkuju. I dok gubite vrijeme, ništa ne dobijate, jer ne zaboravite, oni su najbolji, najpametniji, najobrazovaniji, pa će vas potući u svim disciplinama.

(Novosti.rs)