Magazin 16.01.2016.

Da li je ovo slatka tajna švedskog uspjeha?

ČITANJE: 1 minuta
svedska
U Švedskoj je obavezno tokom radnog vremena sjesti na kafu, pojesti kolač i malo pričati s kolegama, piše BBC.

BBC se zato pita da li je to tajna uspjeha te skandinavske države. U mnogim švedskim kompanijama za sve je radnike obavezno da dio radnog vremena malo zastanu s radom i obave popularnu “fiku”. Fika slobodnim prevodom sa švedskog znači pijenje kafe, jedenje kolača i ćaskanje.

-Duboko je ukorjenjena u našoj kulturi- rekao je Mets Johanson, vlasnik lanaca kafeterija Da Matteo i dodao kako većina Šveđana obavljaju “fiku” nekoliko puta na dan.

-Druže se sa ljudima, jedu fine domaće kolače i piju sjajnu kafu. To je kao odlazak u pab u drugim zemljama- rekao je Johanson. Mnoge švedske kompanije imaju određene obavezne odmore za “fiku”, a zaposleni čak dobiju i besplatnu kafu.

Ne može se tačno utvrditi koliko takve pauze utiču na produktivnost radnika, ali prema istraživanju OECD-a o produktivnosti u 38 zemalja Švedska se smjestila na respektabilno 11. mjesto pa se može zaključiti da ne odmažu.

U švedskoj tradiciji “fiku” je činilo 7 tradicionalnih kolača, no u današnjem užurbanom svijetu u kojem nema mjesta za previše odmora, njihov broj se smanjio.

(Jutarnji)