Magazin 02.11.2015.

Da li poslušati svoje srce ili razum?

ČITANJE: 2 minute
ljubav-djevojka
Često nam drugi savjetuju da poslušamo svoje srce prije nego mozak, da emocije znaju bolje nego razum. Ali, da li je zaista tako? Kako je ispalo posljednji put kada ste poslušali svoje srce?

Istraživanja pokazuju da mi sami nismo dobri “statističari” kada su u pitanju naša sopstvena iskustva. Pamtimo selektivno, i to najčešće one situacije koje su nam prijatne, prenosi Psychology Today. Za većinu ljudi, čak i traumatične memorije vremenom izblijede. Kao rezultat toga, mi skoro da smo “programirani” da pratimo svoje srce, jer smo zapamtili ona dobra iskustva koje je srce izabralo.

S druge strane teže pamtimo vremena kada smo logici dozvolili da prevagne. Možda razlog leži i u tome što ne pamtimo kada nešto nismo uradili. Ne pamtimo ono što “nismo” imali ispred sebe – kao na primjer izbor da ne kupimo još jedan par cipela.

Uzimajući sve ove faktore u obzir, i nauka pokušava da odgovori na vječnu dilemu – da li je bolje pratiti svoje osjećaje ili misli? Na Univerzitetu u Istočnoj Kini ovaj problem je obrađen u inovativnom eksperimentu. Studenti su u određenom vremenom roku odlučivali da li da rizikuju ili ne. Cilj je bio da se otkrije pod kojim okolnostima se učesnici odlučuju na rizične poteze.

Rezultati pokazuju da pod vremenskim pritiskom, studenti donose rizičnije odluke kada se osjećaju srećnima, a mnogo su pažljiviji kada se osjećaju tužno. Kada imaju više vremena za razmišljanje, emocije ne prave razliku u rizičnim potezima.

I ekonomista nagrađen Nobelovom nagradom Daniel Kahneman zapitao se koliko se naše emotivno stanje odražava na rizične odluke. Na brzo razmišljanje odnosno na brze odluke veoma utiče naše emotivno stanje. Tako na primjer Kahneman smatra da ako rizična situacija donosi nešto dobro, propustićete priliku ako ste u lošem raspoloženju. Međutim, rizična situacija po definiciji ne daje baš zadovoljavajuće rezultate, a vaše dobro raspološenje će vas voditi da donesete pogrešnu odluku.

Zaključak studije je da to što slušate svoje srce nije dobro ako ste pod vremenskim pritiskom. Kada budete imali vremena da proučite sve faktore, racionalne i iracionalne, vaš sud će biti jasniji. Odluka da preuzmete rizik može vam donijeti dobro, ali potrebno vam je vrijeme, ako je moguće, da donesete najbolju moguću odluku.

(Bizlife.rs)