Magazin 26.01.2023.

Da li su gljivice iz serije “The Last of Us” prava prijetnja? Stručnjaci dali odgovor

ČITANJE: 2 minute

Serija “The Last of Us” načela je potpuno nove teorije o potencijalnom kraju ljudske vrste. Emitovana je na servisu HBO Max i izuzetno je gledana. Takođe, ova serija podstakla je rasprave o mogućnosti da sličan apokaliptični scenario možemo ubrzo da doživimo u stvarnom životu, piše Index.

Ako niste upoznati s radnjom, serija se bavi temom pojave parazitskih gljivica koje ubijaju svjetsku populaciju i uzrokuju apokaliptični pomor stanovništva. Svijetom vlada sveopšta anarhija, mali je broj preživjelih, pa ne biraju sredstva odbrane pred raznim prijetnjama, među kojima je daleko najveća prijetnja zaraza mutiranim gljivicama.

Javnost se zainteresovala za mogućnost da ovakav scenario doživimo u stvarnom životu, a naučnici tvrde da je ovakav scenario moguć ako ne zaustavimo globalno otopljavanje. Ova mračna i uznemirujuća serija bazirana je upravo na jednom naučnom istraživanju koje je dokazalo da je scenario u kojem gljivice preuzimanju kontrolu nad čitavim organizmom, iako podosta manje dramatičan, i te kako moguć.

Riječ je o gljivi kordiceps zloslutnog naziva “mravlji zombi”. Naime, kada zarazi mrava, ona preuzima kontrolu nad njegovim mozgom i svim funkcijama pretvarajući ga u “zombija”. Upravo na temelju ovog slučaja nastala je video-igra “The Last Of Us”, prema kojoj je stvorena istoimena serija, u kojoj gljivice inficiraju ljude koji postaju ubice zombiji.

Entomolog i biolog David Hjugs specijalizovao se za temu parazita, posebno vrste cordyceps, koja uzrokuje fenomen “zombi mrava”, u kojem gljivice preuzimaju tijela mrava kako bi širile svoje spore. Tvorci originalne video-igre “The Last of Us” vidjeli su ovaj fenomen u dokumentarcu Dejvida Atenburua i doveli Hjugsa, jednog od vodećih svjetskih stručnjaka za ovu temu, da radi s njima na lansiranju igrice.

Koliko je moguće da se to dogodi u stvarnosti?

“Istina je da ta vrsta gljivica ulazi u biljke i jemenke. Istina je i da postoji vrsta koja se zove ražena glavica, a kada čovjek pojede zaraženo zrno raži, dobiće psihotične epizode. Čak postoji teorija prema kojoj su suđenja vješticama u Salemu podstaknuta osobama zaraženima ovom gljivicom”, kazao je Hjugs.

“Najsvježiji je slučaj iz 1951. godine kada je pekar u Francuskoj prodao cijelu turu hljeba izrađenu od zaražene raži i cijeli grad je potpuno poludio. Zabilježeno je čak kako je jedna 14-godišnjakinja pokušala da ubije majku nožem. Gljivice godišnje ubiju više ljudi od malarije. Potpuno zanemarujemo opasnost koja dolazi od njih”, dodao je.

Naučnici upozoravaju kako bi gljivice mogle znatno brže da se razmnožavaju ako ne zaustavimo globalno zagrijavanje. Opasnost se krije u njihovoj prilagodljivosti temperaturi okoline, što znači da ako će spoljne temperature biti nešto više, gljivice će biti otpornije na toplinu ljudskog tijela i moći će u njemu da prežive i razmnožavaju se.