Magazin 29.09.2015.

Dacia predstavlja Duster za 2016: Nova oprema, ekonomičniji motori

ČITANJE: 2 minute
Dacia Duster 2016
Samo dvije godine od zadnjeg osvježenja, Dacia je pripremila verziju Dustera za modelsku 2016. godinu. Napredak se temelji na novoj opremi, stilskim doradama i ekonomičnijim agregatima.

Ponuda SUV modela Duster nastavlja da evoluira sa najnovijim izdanjem Edicija 2016. Svi pozitivni atributi koji su doprinijeli prepoznatljivom imidžu Dustera su zadržani, ali su istovremeno nadopunjeni ugradnjom luksuznije opreme, dodatkom stilskih obilježja, te napredak kroz ekonomičnije i ujedno zelenije agregate.

Edicija Dustera za 2016. otkriva novu metalik boju Altai zelenu, novi dizajn 16-inčnih aluminijskih felgi sa crno-dijamantnim efektom, napredniji multimedijalni MEDIA-NAV Evolution sistem sa satelitskom navigacijom i zadnju kameru po prvi put dostupnu u jednom Dacia modelu.

Unutrašnji prostor sada odiše uz više karaktera, a preovladavaju dva nova motiva presvalaka sa diskretnim sivim prošivima:Siliocion crna i Féderer crno-siva. Ulazni modeli biće vezani za Silicion motiv, dok će opremljenije verzije dolaziti sa Féderer crno-sivim presvlakama.

Ipak, najupečatljiviji element Dustera Edicija 2016. je multimedijski sistem MEDIA NAV Evolution, koji je prethodno uveden na limitiranoj ”rođendanskoj” seriji Dustera. Ovaj sveobuhvatni i krajnje jednostavni sistem za upotrebu omogućava vozaču i putnicima maksimalnu povezanost. Naime, korištenje satelitske navigacije uključuje besplatno korištenje korisnih saobraćajnih informacija kao što su altrenativne rute, upozorenja na crne tačke, te na koncu povezanost sa pametnim telefonima putem namjenske AHA aplikacije. AHA aplikacija je besplatna za uređaje koji koriste Android i iOS operativne sisteme, a to omogućava beskonačno korištenje multimedije i pristup socijalnim mrežama Facebook i Twitter. Ova aplikacija takođe pruža informacije o obližnjim interesnim lokacijama poput hotela, restorana ili benzinskih stanica. MEDIA NAV Evolution djeluje preko kolor ekrana veličine 18-cm, koji operiše preko šest osnovnih funkcija: radio, multimedija, telefon, mape, navigacija (sa 2D i prikazom iz ptičije perspektive) i podešavanja.

Pored standardnog modela za modelsku 2016. Dacia će, zavisno od tržišta, uvesti i limitiranu seriju Dustera ”Urban Explorer” sa dva specifična paketa Baroudeur i Look, sa istaknutijim optičkim dodacima (plastični umetci na blatobranima, zatamnjena stražnja stakla, kućišta retrovizora, SUV obloge i krovni nosači u boji tamnog metala itd), koji dodatno naglašavaju Dusterov robusni s jedne, ali i šik karakter s druge strane.

Dusterova evolucija pomirila je stilske promjene i napredak kod pogonskih jedinica u percepciji ekonomičnosti i ‘’zelenijeg’’ izduva. U ponudi je modernizovani SCe 115 benzinac, koji troši 6.4 litra u prosjeku i emituje 145g CO2/km, dok verzija TCe 125 sada troši 0,2 litra manje, što odgovara ekvivalentu niže emisije CO2 od 7g po pređenom kilometru. Poboljšan je i ulazni dizel agregat dCi 90, koji prosječno troši 0,3 litra dizelskog goriva manje, odnosno emituje 115g umjesto 123g CO2. Najveći napredak inžinjeri su postigli na jačoj dizelskoj izvedbi dCi 110. Duster dCi 110 sada troši čak 0,5 litara manje, a kod 4×4 verzije emituje skromnih 123g CO2 po pređenom kilometru.

(PR)