Vijesti 19.09.2015.

Dačiću uručena nagrada “Car Oto Veliki”

ČITANJE: 2 minute
dacic

Predsjedavajući OEBS-om Ivica Dačić primio je, u ime ove organizacije, u Magdeburgu nagradu “Car Oto Veliki” koja se dodjeljuje za jačanje razumijevanja i saradnje u Evropi.

Ovu nagradu, koju grad Magdeburg dodjeljuje svake druge godine, prvi put je dobila jedna međunarodna organizacija.

OEBS-u je nagrada dodijeljena za značajan doprinos političkom rješavanju kriza i prevenciji sukoba u Evropi, kao i u oblastima zaštite rodne ravnopravnosti i prava manjina i kroz posmatranje izbora, a posebno u rješavanju krize u Ukrajini i oko nje.

Dačić je na ceremoniji dodjele nagrade istakao da se ovo priznanje odnosi na svakog pojedinca koji u ime OEBS-a radi na različitim lokacijama, često i u uslovima punim izazova – saopštilo je Ministarstvo spoljnih poslova Srbije.

Na osnovu principa sadržanih u Završnom aktu iz Helsinkija, Pariskoj povelji i brojnim obavezama OEBS-a, predsjedavanje Srbije OEBS-om, kako je naveo Dačić, nastoji da podstakne takav dijalog koji bi predsjedavanje NJemačke OEBS-om 2016. godine trebalo da povede dalje.

– U tom kontekstu, nagrada “Car Oto Veliki” predstavlja dodatni podsticaj da nastavimo da radimo, održavamo komunikaciju otvorenom, ublažavamo tenzije i da činimo sve što je u našoj moći s ciljem obnavljanja mira i stabilnosti u regionu – istakao je Dačić.

On je dodao da ova nagrada podstiče da se OEBS-ova platforma za inkluzivni dijalog i zajedničko djelovanje koristi na najbolji način, kako bi Evropa bila bezbjednija i jedinstvena.

Dačić je podsjetio da koncept sveobuhvatne bezbjednosti predstavlja jednu od suštinskih prednosti OEBS-a i da on omogućuje ovoj organizaciji da se bezbjednosnim izazovima bavi iz više različitih uglova.

– OEBS objedinjuje sve ključne aktere, okuplja države koje pripadaju različitim vojnim i političkim savezima, kao i neutralne države. Pored angažovanja na pružanju podrške ključnim koracima za rešavanje krize u i oko Ukrajine, OEBS nudi i idealan okvir za dijalog namenjen ponovnom uspostavljanju poverenja i jačanju evropske bezbednosti – dodao je Dačić.

Ceremoniji su prisustvovali bivši i budući predsjedavajući OEBS-om, švajcarski ministar inostranih poslova Didije Burkhalter i njemački ministar inostranih poslova Frank-Valter Štajnmajer.

Jedan od prethodnih dobitnika ove nagrade je i njemački kancelar Angela Merkel.

(Agencije)