Magazin 29.07.2016.

“Pinkova zvezda” uplovila u političke vode: Dalibor Ćup sa liste SNSD-a u banjalučku Skupštinu

ČITANJE: 5 minuta

Dalibor Ćup iz Banjaluke, javnosti poznat po uspješnom pojavljivanju u “Pinkovim zvezdama”, ali i nekim ranijim muzičkim takmičenja, okušaće se ove godine na lokalnim izborima u oktobru, te pokušati obezbjediti mandat u narednom sazivu banjalučke Skupštine.

U razgovoru za portal banjaluka.net Dalibor se osvrnuo na učešće u “Pinkovim zvezdama”, najavio izdavanje singla te po prvi put za medije govorio o politici.

Šta trenutno radiš kada je muzika u pitanju?

– Trenutno imam mnogo poziva sa dosta strana što se tiče pop-rock svirki, pokušavam se odazvati na što je moguće više njih. Takođe, uskoro bih trebao završiti jednu baladu koja će, čim ugleda svjetlo dana, biti objavljena na mom facebook profilu i ostalim društvenim mrežama, a nadam se i na našim banjalučkim portalima, i šire.

Ima li Banjaluka kvaltetnih muzičara i možemo li pričati o banjalučkoj sceni, o kojem god žanru muzike da pričamo?

– Svakako da ima, opšte poznato je da Banjaluka ima, pored kvalitetnih muzičara, i jako talentovanih ljudi za muziku. Izdvojio bih Miroslava Janjanina iz grupe “Viteški ples”, zatim Borisa Režaka, Dadu Glišića, Lukijana i Kristinu Ivanović, Maju Tatić, Mariju Šestić, Romanu Panić, Sašu Oljaču, Maju Manojlović, grupu Aifel i mnoge druge. Naravno, govorim samo o žanru u kojem sam i sam.

Kako bi grad mogao podstaći razvoj muzičke scene?

– Vjerovatno nekima treba prostor, nekima dobra produkcija, marketing, pomoć oko nabavke instrumenata, zatim podrška manifestacijama koje afirmišu talente poput Demofesta, Đurđevdanskog festivala itd… Uglavnom, pitanje je koliko pored regionalnih centara i velikog novca te jake produkcije mi možemo da pariramo, ali barem da se više stimulišu manifestacije koje promovišu talente.

Kad postaneš odbornik, koja su pitanja kojima ćeš se najviše baviti?

– Banjaluka je spremna da uđe u novu fazu razvoja. Treba prepoznati nove potrebe i razvojne šanse. Naš grad je poprilično razvio kapacitete administrativnog centra, a smatram da sada treba dodatno razvijati kapacitete vezane za kulturu, zabavu i rekreaciju, te praviti više dešavanja na obalama Vrbasa, i svakako kao apsolutni prioritet stvaranje uslova za više novih privrednih subjekata i veću zaposlenost.

Dalibor Cup

Kako pomoći mladima i otvoriti radna mjesta za njih kako bismo spriječili njihov dalji odlazak iz Banjaluke i BiH?

– Već sam pomenuo, to je sigurno jedna od najprioritetnijih tema. Želim da vas upoznam sa činjenicom da je dosta vremena kandidat za gradonačelnika Igor Radojičić radio na definisanju izbornog programa. Program će široj javnosti biti predstavljen početkom avgusta, i vidjećete i sami da sadrži jako kvalitetna rješenja u ovoj oblasti. Naravno, vezano za pitanja koja su u okviru nadležnosti lokalnih vlasti poput stvaranja povoljnijih uslova za razvoj postojećih, i otvaranje novih proizvodnih kapaciteta i sl. Vjerujem u taj program, i sutra kad sjednem u odborničku klupu, svesrdno ću ga podržati jer je plod širokih konsultacija sa poslovnom zajednicom, stručnom javnošću i samim građanima Banjaluke.

Kakav rezultat očekujete u oktobru?

– U posljednjih 15-ak godina, uz sve izazove, ekonomske krize, prirodne nepogode i dr. Banjaluka bilježi jedan od najintezivnijih perioda svog razoja u čitavoj istoriji Grada. Građani to znaju, osjeti se velika podrška SNSD-u, jer imamo ogromne rezultate iza sebe. Sada im nudimo određene inovacije, prelazak u novu fazu razvoja Grada, jakog kandidata za gradonačelnika i jak tim odborničkih kandidata koji će sprovoditi naš izborni program. Siguran sam da će Igor Radojičić biti novi gradonačelnik, i da će SNSD sa svojim koalicionim partnerima imati sigurnu skupštinsku većinu kako bismo mogli nastaviti razvijati Banjaluku na radost svih njenih stanovnika i prijatelja.

Dobio najveće ovacije publike

Dalibor je rođen 1988. godine u Banjaluci. Završio je Gimnaziju, a potom i državni Ekonomski fakultet u svom gradu, ali je i tri godine nakon završetka još uvijek nezaposlen.

Pjeva od sedamnaeste godine, te se prije učešća u „Pinkovim zvezdama“, okušao i u takmičenjima „Nove nade kvin estrade 2005“ u našem gradu i na „OBN MUSIC TALENTS 2006“ u Sarajevu, kada je u konkurenciji od preko 3.000 takmičara postigao zapažen rezultat došavši među prvih jedanaest.

– Po završetku fakulteta , u konkurenciji od preko 11.000 kandidata na „Pinkovim zvezdama 2“, ušao sam među 100 odabranih za snimanje, a zatim došao do četvrtfinala, što je izuzetan rezultat kada vidim koliki je broj profesionalnih pjevača ispao prije mene – ističe naš sagovornik.

Ističe da mu je najveće iskustvo sa “Pinkovih zvezda” druženje sa takmičarima, kojima je kao i njemu, takmičenje izgledalo kao ostvarenje sna.

– U pitanju je jako popularan žiri, svima poznat na ovim prostorima i šire, pred kojima smo većina nas imali ogromnu količinu treme koje je neko uspio da sakrije više, a neko manje. Uspio sam sakriti tremu iako sam veliki tremaroš od javnih nastupa, ne zbog nesigurnosti u sebe, već više zbog odgovornosti.

Dalibor dodaje i da mu je posebno zadovoljstvo činilo to što je sve vrijeme dobijao odlične kritike od vrsnih muzičara iz žirija, koji su, kako kaže, pored izgleda, prepoznali i hvalili njegov raspon glasa, boju, energiju i emociju koju je donosio prilikom izvođenja svake kompozicije.

– Svi muzički stručnjaci su mi predviđali veliko finale, međutim u nastavku takmičenja moj stil se nije uklapao u Pinkovu narodnjačku koncepciju daljeg toka takmičenja. Međutim, najveća emocija koja mi je ostala u sjećanju je reakcija publike kada sam otpjevao pjesmu „Kao moja mati“ i bio nagrađen najdužim aplauzom i najvećim ovacijama publike u čitavom serijalu – kaže on i dodaje da je pored pjevanja od djetinjstva bio posvećen i sportu, te je trenirao džudo, a danas rekreaciju upražnjava kroz teretanu, odbojku i basket.

http://www.dailymotion.com/video/x41r2re

(banjaluka.net)