Biznis 25.10.2021.

DAN PRIJE ROKA USTAVNOG SUDA: Komisija za koncesije BiH u srijedu o HE Buk Bijela

ČITANJE: 2 minute

Zajednička komisija za koncesije BiH, kojoj je povjereno rješavanje spora unutar BiH u vezi sa izgradnjom hidroelektrane (HE) “Buk Bijela” na Drini, zasjedaće u srijedu, 27. oktobra, i pokušati da donese odluku i to dan prije roka koji joj je dao Ustavni sud u Sarajevu.

Predsjedavajući Zajedničke komisije Milomir Amović potvrdio je Srni da je sjednica zakazana za srijedu i da postoji okvirni dogovor da svi dođu, kako bi mogli da rade.

“Nadam se da ćemo uspjeti donijeti neku odluku. Najpametnije bi bilo u ovoj situaciji izvršiti neka usaglašavanja da se projekat ne zaustavlja jer je to u interesu i Republike Srpske i BiH. Smatram da je najbitnije da se projekat gradi, a koju ćemo odluku donijeti i na koji način, to ćemo vidjeti na komisiji”, rekao je Amović.

Na pitanje da li se ikada do sada desilo da se pitanje koncesija na područjima entiteta rješava Komisija za koncesije BiH, Amović je rekao da su do sada koncesije dodjeljivale entitetske komisije za koncesije.

“Mi do sa nismo dodjeljivali nijednu koncesiju”, rekao je Amović.

Spor koji je pred Sudom BiH pokrenuo Mensur Šehagić, član Komisije za koncesije iz reda bošnjačkog naroda sa teritorije Srpske u vezi sa rješenjem o imenovanju zajedničkog tijela, još nije završen, a Amović je istakao da komisija sprovodi svoje aktivnosti.

“Izdato rješenje je pravosnažno. Do sada smo radili po radnim grupama i sastancima, ali se odluke donose na sjednici. Zato zakazujemo sjednicu da bismo donijeli odluku na osnovu dosadašnjeg rada. Postoji neki dogovor da budemo svi na sjednici, ali dok ne počne, ništa ne znamo”, rekao je Amović.

Govoreći o proceduri, on je naglasio da se odluka donosi većinom glasova od prisutnih članova, te ponovio da svih sedam članova mora biti prisutno da bi sjednica mogla biti održana, po zakonu i poslovniku.

Rad Zajedničke komisije za koncesije, kojoj je povjereno rješavanje spora unutar BiH u vezi sa izgradnjom hidroelektrane (HE) “Buk Bijela” na Drini, zaustavljen je na samom početku jer je bošnjački član iz Komisije sa nivoa BiH osporio rješenje o imenovanju.

Ustavni sud je u julu, odlučujući o zahtjevu koji su potpisala 24 člana Predstavničkog doma Parlamenta BiH za rješavanje spora između BiH i Srpske u vezi sa projektom HE, koji zajednički nastoje da sprovedu u djelo Srpska i Srbija, donio djelimičnu odluku o dopustivosti i meritumu.

Komisiji za koncesije BiH je naloženo da, u svojstvu Zajedničke komisije, najkasnije u roku od tri mjeseca od dana dostavljanja odluke riješi sporna pitanja nastala u vezi sa dodjelom koncesija.

(Srna/SB)

Oznake: HE Buk Bijela