Vijesti 05.10.2015.

Danas 15 godina od petooktobarskih demonstracija

ČITANJE: 2 minute
petooktobarske demonstracije

Danas se navršava 15 godina od petooktobarskih demonstracija u Srbiji iz 2000. godine na kojima su pristalice Demokratske opozicije Srbije (DOS) prinudile tadašnjeg predsjednik SR Jugoslavije Slobodana Miloševića da odstupi sa vlasti.

Do demonstracija je došlo nakon što je Izborna komisija na predsjedničkim izborima, održanim 24. septembra 2000. godine, osporila pobjedu kandidata DOS-a Vojislava Koštunice i najavila drugi krug glasanja.

DOS je insistirao na tome da je Koštunica pobijedio već u prvom krugu i postavio Miloševiću rok do 5. oktobra u 15.00 časova da prizna izbornu volju građana.

U susret tom datumu i roku, građani su počeli svakodnevno da se okupljaju, a uslijedio je i poziv na generalni štrajk, koji je kulminirao štrajkom rudara u Kolubari.

Na dan 5. oktobra u centru Beograda održane su najmasovnije demonstracije od početka devedesetih godina prošlog vijeka.

Građani iz cijele Srbije pristigli su na demonstracije organizovano i u velikom broju. Da bi došli do Beograda morali su da probiju blokade na putu.

Demonstracije su kulminirale upadom u zgradu tadašnje Savezne skupštine, danas Doma Narodne skupštine Srbije, oko 15.00 časova tog dana, a napadnuta je i obližnja zgrada Radio-televizije Srbije u Takovskoj ulici.

Policija je pružila otpor, koji je na kraju slomljen, a tokom dana je pred demonstrante na platou ispred Savezne skupštine stigao konvoj oklopnih vozila Jedinice za specijalne operacije (JSO), čiji su se pripadnici, pod punom ratnom opremom, rukovali sa građanima.

Milošević je, poslije susreta sa Koštunicom, 6. oktobra u obraćanju građanima priznao da je pretrpio izborni poraz i čestitao protivkandidatu.

Koštunica je 7. oktobra položio zakletvu kao predsjednik SR Jugoslavije, a 23. decembra iste godine održani su vanredni palamentarni izbori u Srbiji.

Tokom petooktobarskih nemira povrijeđeno je više od šezdeset građana, a dvoje je poginulo – Jasmina Jovanović koja je pala pod bager i Momčilo Stakić, koji je umro nakon srčanog udara.

Poslije dvomjesečne vladavine “prelazne vlade”, koju su činili predstavnici DOS-a, Srpskog pokreta obnove /SPO/ i Socijalističke partije Srbije /SPS/ izabrana je nova Vlada Srbije na čijem čelu je bio Zoran Đinđić.

Slobodan Milošević uhapšen je 1. aprila 2001. godine u Beogradu, a u junu je izručen Haškom tribunalu, gdje je umro u pritvoru u martu 2006. godine.

(Agencije)