Vijesti 28.07.2016.

Danas besplatno i anonimno testiranje na hepatitise

ČITANJE: 2 minute

Svjetski dan hepatitisa (World Hepatitis Day) obilježava se na današnji dan već trinaestu godinu za redom u cijelom svijetu, pa tako i u Republici Srpskoj.

On se obilježava kao dio globalne kampanje, koju provodi Svjetska zdravstvena organizacija (SZO), s ciljem povećanja svijesti o virusnim hepatitisima i ukazivanja na važnost pravovremenog otkrivanja i liječenja hepatitisa.

Medicinsko osoblje Klinike za infektivne bolesti Univerzitetskog kliničkog centra Republike Srpske organizuje besplatno, dobrovoljno i anonimno testiranje na hepatitise, te će na ovaj način obilježiti 28. jul – Svjetski dan borbe protiv hepatitisa.

Besplatno testiranje i savjetovanje svi zainteresovani građani mogu obaviti u prostorijama hepatološke ambulante (prizemlje)- ambulanta 47 Klinike za infektivne bolesti (lokacija Paprikovac) 28. jula od 7 do 20 časova.

Ove godine aktivnosti su u znaku nove Globalne zdravstvene strategije o virusnim hepatitisima 2016 – 2021 koju su usvojile zemlje članice Svjetske zdravstvene organizacije.

Glavni cilj strategije je eliminacija virusnih hepatitisa do 2030. godine, a uključuje ciljeve za prevenciju i liječenje: smanjenje novih slučajeva hepatitisa B i C za 30%, smanjenje smrtnosti za 10%, povećanje broja osoba koje znaju da su zaražene za oko 30% i značajno povećanje liječenja oboljelih do 2020. godine.

Strategija za postizanje ovih ciljeva uključuje unapređenje provođenja programa vakcinacije protiv hepatitisa B, prevencije prijenosa infekcije s majke na dijete, programa smanjenja šteta za osobe koje injektiraju droge, poboljšanje sigurnosti i minimalizaciju rizika od infekcija koje se prenose krvlju u zdravstvenim ustanovama te poboljšanje dostupnosti dijagnostike i liječenja.

Ovogodišnji slogan i ključne poruke Svjetske zdravstvene organizacije povodom Svjetskog dana hepatitisa 2016. godine su „Informiši se o hepatitisima, djeluj sada“ („Know hepatitis, act now“).

Procjenjuje se da oko 400 miliona ljudi u svijetu boluje od hroničnog hepatitis B i C, te da 95% osoba u svijetu koje žive s virusnim hepatitisom to ne znaju.

Preko 90% osoba koje žive s hepatitisom C mogu biti potpuno izliječene u roku od 3-6 mjeseci prema novim antivirusnim režimima liječenja, a odgovarajuće liječenje hepatitisa B i C može spriječiti razvoj komplikacija hronične bolesti jetre koje ugrožavaju život: ciroze i raka jetre. SZO procjenjuje da bi se većom dostupnošću liječenja moglo spasiti sedam miliona života između 2015. i 2030. godine, i to uz znatne uštede.