Vijesti 03.10.2015.

Danas svečano otvaranje festivala Dječijeg pozorišta

ČITANJE: 1 minuta
djecije pozoriste
U Dječijem pozorištu Republike Srpske u Banjaluci danas će biti svečano otvoren Međunarodni festival pozorišta za djecu, koji će okupiti više od 200 učesnika iz 13 teatara zemalja širom svijeta.

Festival, koji će trajati do 7. oktobra, specifičan je po tome što promoviše lutkarstvo jednog naroda.

Portparol Dječijeg pozorišta Republike Srpske Sanja Zekanović rekla je Srni da se, osim gostiju – glumaca, reditelja, teatrologa iz Srbije, Hrvatske, Slovenije, Turske, Argentine, Poljske, Bugarske, Slovačke, NJemačke i BiH, očekuje i više od 7.000 posjetilaca.

– Nakon promocije lutkarstva Rusije, Poljske, NJemačke, Srbije, Slovenije, Bugarske, Slovačke, Mađarske, Festival će ove godine biti u znaku tradicionalnog turskog teatra sjenki `Karađoz`- istakla je Zekanovićeva.

Povodom toga, navela je Zekanovićeva, osim predstave “Karađoz na festivalu”, biće održane i dvije radionice “Karađoz i ruke djeteta”, te izložba Karađoz lutaka pod nazivom “Od učitelja do učenika”.

– Osim Karađoz lutke visine jedan metar, izložba je značajna i zbog činjenice da je lutke, prvi put u istoriji turskog teatra sjenki, kreirala i žena, Merve Ilken koju je podučavao državni turski umjetnik Suat Veral – rekla je Zekanovićeva.

Festival, koji organizuje Dječije pozorište Republike Srpske, svečano će biti otvoren premijernim izvođenjem predstave teatra domaćina “Odisej – san o povratku”, u režiji Biserke Kolevske iz Bugarske.

Predstave u okviru 14. Međunarodnog festivala pozorišta za djecu, biće igrane na scenama Dječijeg i Narodnog pozorišta Republike Srpske, a cijena ulaznice je šest KM.

(Agencije)