Politika 01.09.2015.

Danas završne riječi u slučaju “Husein Erdić i drugi”

ČITANJE: 1 minuta

erdic presuda

Tužilaštvo BiH i branioci optuženih za terorističke aktivnosti u predmetu “Husein Erdić i drugi” danas će u Sudu BiH iznijeti završne riječi.

Sud BiH potvrdio je 15. aprila optužnicu koja Erdića, Midhata Traku, Nevada Hušidića i Merima Keserovića tereti za protivzakonito formiranje i pridruživanje stranim paravojnim ili parapolicijskim formacijama.

U optužnici se navodi da je Erdić, s ciljem pridruživanja stranoj paravojnoj formaciji koja djeluje van teritorije BiH, početkom februara organizovao i rukovodio, te dogovorio sa njemu poznatim licima iz Turske da na ratište u Siriju i Irak organizuje odlazak državljana BiH Hušidića i Keserovića, s ciljem njihovog protivzakonitog pridruživanja terorističkoj organizaciji “Islamska država”.

Prema optužnici, Trako je po prethodnom dogovoru sa Erdićem, dao Keseroviću i Hušidiću potrebna novčana sredstva za kupovinu avionskih karata za relaciju Sarajevo – Istanbul, saopšteno je iz Suda BiH.

Četvoricu optuženih uhapsili su 18. februara pripadnici Agencije za istrage i zaštitu BiH /Sipa/ u okviru operativne akcije “Damask”.

Iznošenje završnih riječi zakazano je u 9 časova.

(Agencije)