Magazin 23.01.2023.

Danica Vukićević 69. dobitnica Ninove nagrade za roman “Unutrašnje more” 

ČITANJE: 1 minuta

Dobitnica Ninove nagrade je Danica Vukićević za roman “Unutrašnje more” , saopštio je žiri najprestižnijeg domaćeg književnog priznanja.

U užem izboru, pored pobjednika, bili su i romani  “Klub istinskih stvaralaca”, Milana Tripkovića, “Papir”, Gorana Petrovića, “Niko nije zaboravljen i ničega se ne sećamo”, Mirjana Drljević, “Koljka i Sašenjka”, Uglješe Šajtinca i “Klara, Klarisa”, Marijane Čanak.

U novoj knjizi proze Danica Vukićević, prema riječima Vladislave Gordić Petković, nastavlja da piše u formi “dinamičnog, vrcavog i lucidnog portretisanja … realnosti domišljatim i pamtljivim pesničkim slikama”, te prenosi “frenetični ritam, zvukove grada, zbrku u komunikaciji, eksperiment u jeziku i o jeziku”.

I opet važi ono što autorka kaže u jednom intervjuu: “Moje iskustvo jeste žensko iskustvo, i izabran – ženski glas (među drugim unutrašnjim glasovima, dečjim, muškim, bespolnim, ne-rodnim, ili neljudskim, biljnim, životinjskim… glasovima predmeta). Kada tražite sopstveni glas (štimovanje, osluškivanje preko antena) neki ipak izaberete”.

Danica Vukićević (1959, Valjevo) diplomirala je opštu književnost i teoriju književnosti na Filološkom fakultetu u Beogradu. Objavila je desetak pjesničkih knjiga i nekoliko proznih. Dobitnica je književnih priznanja kao što su “Biljana Jovanović”, “Milica Stojadinović Srpkinja”, nagrada časopisa ProFemina, a nedavno je ponijela priznanje “Kondir Kosovke devojke”.