Vijesti 15.09.2015.

Danska: Devet godina za ubistvo majke

ČITANJE: 2 minute

ubistvo

Dankinja Lisa Borch koja je ubila svoju majku tako što ju je 20-ak puta ubola nožem osuđena je na devet godina zatvora.

Ubistvo je počinila 9. novembra prošle godine, dok joj je majka spavala, piše njemački list “Bild”.

U vrijeme počinjenja ubistva imala je tek 15 godina, a majku je ubila uz pomoć 20-godišnjeg prijatelja. Prvih nekoliko godina kazne provešće u instituciji za maloljetnike, a kasnije će ostatak kazne izdržavati u zatvoru.

Majku Tinu Romer Holtegaard ubila je na spavanju, nakon čega je pozvala policiju. Prema riječima službenika, bila je totalno hladnokrvna.

U pozivu im je rekla da dođu brzo te da krvi ima posvuda.

Policija ju je pronašla u fotelji u dnevnom boravku, na pametnom je telefonu gledala snimke smaknuća u režiji ISIL-ovih militanata.

Policiji i hitnoj samo je rukom pokazala put prema spavaćoj sobi gdje je ležala ubijena majka, dok se ona bavila proučavanjem videa.

U kući su u to vrijeme živjele samo Tina i ubijena, a sestra blizanka se odselila, budući da više nije mogla slušati njihove konstantne svađe, prenosi Index.hr.

Nije dugo trebalo da policija uhapsi nju i 29-godišnjeg dečka Bakhtiara Mohammeda Abdullaha.

Za vrijeme suđenja otkrilo se kako se Lisa sprijateljila s muškarcima u lokalnom centru za azilante.

U jednog od njih se i zaljubila, pa je počela proučavati islam te planirala otići u Siriju. Ipak, muškarac u kojeg je bila zaljubljena je bio oženjen i imao je ženu i djecu u Švedskoj. On se vratio u Švedsku.

Lisa je tada upoznala Bakhtiara Mohammeda koji je porijeklom iz Iraka i postali su prijatelji.

Majka se protivila prijateljstvu, pa je Lisa isplanirala ubistvo. Na sudu je za okrivila prijatelja, no on je kazao kako ga je ona nazvala kada je majka već bila mrtva. Došao je u njenu kuću kako bi joj pomogao. Nije sasvim jasno tko priča istinu budući da su tokom suđenja više puta mijenjala iskaz. Policija je pronašla Bakhtiarov otisak prsta u sobi u kojoj je spavala Tina. On je dobio 13 godina zatvora te je prognan iz Danske. Takođe, oboje moraju platiti odštetu.

(Nezavisne)