Sport 07.11.2017.

Darko Savić među kajakaškom elitom na trkama u Kini

ČITANJE: 2 minute

Naredni ispit u karijeri banjalučkog kajakasa Darka Savića su dvije trke u Kini. I to u odabranom društvu. Savić je dobio pozivnicu Svjetske kajakaške federacije (ICF), da uz jos devet svojih kolega, koji slove za najbolje na svijetu, zavesla duž rijeke Salvin, za koju, opet kažu, da je najopasnija u Kini.

Ipak, to što se našao među deset odabranih, za Savića je čast i motiv da pokaže sve što zna.

“Velika mi je čast što je ICF odabrao mene kao jednog od deset kajakaša koji idu na tu trku u Kinu. Gledajući stazu i rijeku na kojoj se takmičimo, oni su svjesno birali deset najboljih i najiskusnijih kajakaša iz razloga što je staza jako zathejvna”, rekao je Darko Savić iz Kajak kanu kluba “Vrbas”.

Na dostupnim snimcima sa interneta, od rijeke Salvin zastaje dah. Moć prirode u punoj snazi. Savić kaže da su mu osjećanja bila pomješana, kada je pogledao kuda treba da vesla.

“Postoji ta neka pozitivna trema. Sigurno nas ne bi zvali da je to toliko nepristupačno i neprohodno. Ja mislim da važim za iskusnog kajakaša, pogotovo na tim dijelovima “divlje vode. Vrbas je takav, a ja sam od malena na brzim vodama”, rekao je Savić.

Druga, nista manje opasna trka, je na dijelu rijeke Jang Ceng Jang. Savić put Kine ide početkom decembra, a organizatori snose sve troškove.

“Sve mu je plaćeno od onog trenutka kada izađe iz svog stana”, kroz šalu ce Nikola Stanković, prvi operativac Kajak kanu kluba “Vrbas”. Ozbiljnijim tonom punim zadovoljstva dodaje, poziv Saviću velika je čast za naš klub.

“Razmišljali smo da bi bilo dobro da neko naš ide, ali nismo u početku vjerovali da će baš Darku da izaberu u deset najboljih. Sama staza je, kao što je Darko rekao, nisu baš za svakoga i sigurno da nam je sada velika čast što se naš Darko našao među tih deset odabranih”, rekao je Nikola Stanković.

Za hrabrost deset odabranih koji će da se uhvate u koštac sa rijekama u Kini organizatori su spremili bogat nagradni fond. Onaj koji bude najbrži, vratiće se kući sa 20.000 dolara u džepu, a koji dolar viška, naći će se i u džepovima ostalih devet kajakaša.

(ATV)