Vijesti 22.10.2015.

Davidović: Potrebno je stimulisati rađanje u RS

ČITANJE: 3 minute
jasmina davidovic

Ministar porodice, omladine i sporta Republike Srpske Jasmina Davidović smatra da rađanje trećeg djeteta treba stimulisati materijalnim davanjima, nezavisno od materijalnog položaja porodice.

Ona ističe da treba usmjeriti snage ka stvaranju uslova za razvoj i očuvanje porodice, koja je važan element socio-demografskog razvoja Srpske.

U intervjuu Srni Davidovićeva navodi da je svaki novi stanovnik izuzetno značajan, pa je važno da se mladi ljudi odlučuju na zasnivanje i proširenje porodice.

Ministarstvo Srpske čini sve kako bi taj broj bio što veći. Najznačajniji projekat u toj oblasti jeste subvencionisanje kamatne stope na stambene kredite za mlade bračne parove, koji se realizuje od 2008. godine i u okviru kojeg se pomaže 2.617 mladih parova da otplate kredite.

Ministarstvo porodice, omladine i sporta Srpske do sada je za subvencije izdvojilo 5.800.000 KM.

– U sprovođenju populacione politike mora da učestvuje cijelo društvo jer njene mjere, osim materijalnih, koje čine direktna finansijska davanja, obuhvataju i mjere iz oblasti radnih odnosa, zdravstvene, dječije i socijalne zaštite, kao i obrazovanja- pojašnjava Davidovićeva.

Kao posebno značajan dokumet u ovoj oblasti ona navodi Strategiju unapređivanja i razvoja podrške porodicama u Republici Srpskoj, u kojoj je kao poseban strateški cilj izdvojen “Razvoj pronatalitetnih mjera populacione politike”.

Budući da se u Srpskoj od 2002. godine bilježi negativan prirodni priraštaj, cilj mjera populacione politike trebalo bi da, u prvom redu, bude dostizanje nivoa takozvanog “stacioniranog stanovništva”, čime bi bila obezbijeđena prosta reprodukcija.

Davidovićeva smatra da rađanje trećeg djeteta treba stimulisati materijalnim davanjima, nezavisno od materijalnog položaja porodice.

– Primjena pronatalitetnih mjera populacione politike trebalo bi da bude u funkciji dostizanja stope ukupnog fertiliteta od 2,1 djeteta po majci, što obezbjeđuje prostu zamjenu generacija na ovom prostoru- precizira Davidovićeva.

Ministarstvo sprovodi nekoliko važnih projekata u okviru mjera populacione politike, kao što je “Fond treće i četvrto dijete”, putem kojeg se obezbjeđuju novčane naknade majkama.

– Ovaj projekat traje od 2006. godine i svakoj majci koja rodi treće, odnosno četvrto dijete, Ministarstvo porodice omladine i sporta, posredstvom Javnog fonda dječije zaštite, isplaćuje jednokratni iznos, koji u 2015. godini iznosi 600 odnosno 450 KM- napominje Davidovićeva.

Ona napominje da je potrebno podizati svijest o reproduktivnom zdravlju i najavljuje da će stalno ukazivati na činjenicu da je reproduktivno zdravlje značajno, posebno zbog toga što žene, zbog različitih razloga poput školovanja ili zaposlenja, sve kasnije postaju majke.

Prioriteti Ministarstva u oblasti sporta jeste širenje baze, odnosno uključivanje što više djece u sistem treninga i takmičenja, prije svega učešćem u Malim olimpijskim igrama Republike Srpske, kao i takmičenjem mlađih kategorija u organizaciji sportskih saveza.

– Nešto složenija situacija je u klubovima koji se takmiče u ligama BiH, odnosno u međunarodnim takmičenjima jer želja za rezultatom automatski nameće potrebu za kvalitetnijim igračkim i stručnim kadrom, za šta su potrebna i veća finansijska sredstva- napominje Davidovićeva u intervjuu Srni.

Ona objašnjava da društvo trenutno nema kapacitete da odgovori svim takmičarskim željama sportskih organizacija Republike Srpske jer je registrovano oko hiljadu njih.

– Široka baza sporta trebalo bi da bude amaterska, što bi omogućilo većem broju djece i mladih da dobiju svoju šansu u najvišim rangovima takmičenja, a samo nekolicina sportskih organizacija bi okupljala profesionalni kvalitet koji iz takvog pristupa proizađe- smatra Davidovićeva.

Ona smatra da su pozitivni pomaci vidljivi u organizaciji značajnih međunarodnih evropskih i svjetskih takmičenja, gdje su se neki od sportskih saveza, u saradnji sa klubovima – liderima tih sportova, pokazali kao uspješni domaćini velikih sportskih smotri.

(Agencije)