Politika 24.10.2015.

Dejtonski sporazum nije brana napretku BiH

ČITANJE: 2 minute
Dejtonski sporazum
Dejtonski mirovni sporazum omogućava funkcionisanje BiH i nije prepreka njenom putu ka EU, a eventualne izmjene moguće su samo u dogovoru tri konstitutivna naroda, ocijenjeno je na naučnom skupu “Dvadeset godina Dejtonskog mirovnog sporazuma” koji se danas održava u Palama.

Prema riječima dekana Pravnog fakulteta Univerziteta u Istočnom Sarajevu Radomira Lukića, Dejtonski sporazum treba gledati pozitivno i čuvati ga.

– To je rješenje, koje će biti trajnije nego što misle oni koji ga kritikuju, zato što je BiH još dosta podijeljeno društvo politički, vjerski i istorijski – ocijenio je Lukić u izjavi medijima pred početak skupa koji se održava na Pravnom fakultetu Univerziteta u Istočnom Sarajevu.

Komentarišući zahtjeve za revizijom Dejtonskog mirovnog sporazuma, Lukić je istakao da je svaki pokušaj usmjeren ka unitarizaciji BiH osuđen na propast.

– Samo ravnopravnost naroda garantuje budućnost BiH –  poručio je Lukić.

On je dodao da su visoki predstavnici u BiH, djelujući autokratski, nanijeli mnogo štete BiH ograničavajući i oduzimajući prava čovjeka i građanina, čime su preuzeli ulogu koja u svim demokratskim društvima pripada sudovima.

Profesor Pravnog fakulteta Univerziteta u Banjaluci Željko Mirjanić smatra da u BiH nije problem u tekstu Ustava, koji je aneks Dejtonskog sporazuma, nego u tome da li se on primjenjuje ili ne.

– Od početka, nažalost, postoje oni koji bi da mijenjaju, a ne da primjenjuju Ustav. To nije normalno, jer u svakoj normalnoj zemlji postoji obaveza svih da poštuju ustav zemlje i primjenjuju ga, a ukoliko postoji konsenzus, onda da pristupe njegovoj izmjen -, istakao je Mirjanić.

Zagovarajući primjenu važećeg prava, Mirjanić je konstatovao da je promjena Ustava veoma komplikovano političko i pravno pitanje, za šta je u BiH potreban konsenszus i obezbjeđivanje dvije trećine u oba doma Parlamentarne skupštine.

Profesor Pravnog fakulteta Univerziteta u Istočnom Sarajevu Milan Tomić poručio je da tamo gdje se ljudi slože ništa nije problem.

– O promjeni Ustava u BiH mogu odlučivati samo tri konstitutivna naroda – rekao je Tomić, koji smatra da je potrebno smanjiti predimenzioniranu ulogu visokog predstavnika u BiH.

Naučni skup “Dvadeset godina Dejtonskog mirovnog sporazuma”, koji je organizovan povodom Dana Pravnog fakulteta u Palama, okupio je više od 60 učesnika iz zemalja regiona, a na njegovom kraju biće predstavljen Zbornik radova na engleskom jeziku “Javno pravo u BiH: trendovi i izazovi” /Public Law in Bosnia and Herzegovina: Trends and Challenges”, čiji su izdavači Univerzitet u Istočnom Sarajevu i Evropska organizacija za javno pravo.

(Agencije)