Vijesti 19.10.2015.

Deminiranje na području zvorničke opštine

ČITANJE: 2 minute
deminiranje
Na području zvorničke opštine u toku su deminerski radovi na lokalitetima Brđani dva i Paljevići-Pušine, u okviru kojih će biti deminirana površina od ukupno 76.694 metra kvadratna.

Od početka oktobra realizuje se deminerski zadatak “Brđani dva” u Mjesnoj zajednici Skočić, koji izvodi nevladina organizacija “Eko dem” iz Banjaluke, na površini od 33.769 metara kvadratnih. Završetak radova predviđen je do 28. oktobra.

Drugi deminerski zadatak na površini od 42.925 metara kvadratnih, čija je realizacija počela 15. oktobra, radi se na lokalitetu Paljevići-Pušine u Mjesnoj zajednici Drinjača.

Deminiranje vrše dva tima nevladine organizacije “Dok-ing” Pale, a finansira ga Ministarstvo inostranih poslova NJemačke, preko ITF-a.

U realizaciji zadatka, čija je ukupna vrijednost 83.700 evra, opština učestvuje sa deset odsto. Predviđeno je da deminiranje na ovoj lokaciji bude završeno za 45 dana, saopšteno je danas iz lokalne samouprave.

U toku su i pripremni radovi za rekonstrukciju trajne minske ograde na lokalitetu Mlađevac jedan i dva u Mjesnoj zajednici Kula grad.

Rekonstrukcija ograde se realizuje u saradnji sa Crvenim krstom Republike Srpske kao donatorom, dok Civilna zaštita opštine Zvornik pruža logističku podršku.

U saradnji sa Republičkim Crvenim krstom priprema se i realizacija aktivnosti upozoravanja na opasnost od mina u ugroženoj zajednici Kula grad.

Osim ovih aktivnosti, u pripremi je i izrada opštinskog plana protivminskog djelovanja kojim će biti obuhvaćeno izviđanje, deminiranje, upozoravanje na opasnost od mina, trajno obilježavanje, postavljanje bilborda i slično.

Izradu plana vrši regionalna kanelarija “BH Maka” – Pale, u saradnji sa nadležnim opštinskim organima.

Ovaj plan se po prvi put izrađuje, a značajan je zbog toga što će u tom planu biti obuhvaćeni svi segmenti protivminskih akcija na području zvorničke opštine, navodi se u saopštenju.

(Agencije)