Deminiranje na području zvorničke opštine

deminiranje
Na području zvorničke opštine u toku su deminerski radovi na lokalitetima Brđani dva i Paljevići-Pušine, u okviru kojih će biti deminirana površina od ukupno 76.694 metra kvadratna.

Od početka oktobra realizuje se deminerski zadatak “Brđani dva” u Mjesnoj zajednici Skočić, koji izvodi nevladina organizacija “Eko dem” iz Banjaluke, na površini od 33.769 metara kvadratnih. Završetak radova predviđen je do 28. oktobra.

Drugi deminerski zadatak na površini od 42.925 metara kvadratnih, čija je realizacija počela 15. oktobra, radi se na lokalitetu Paljevići-Pušine u Mjesnoj zajednici Drinjača.

Deminiranje vrše dva tima nevladine organizacije “Dok-ing” Pale, a finansira ga Ministarstvo inostranih poslova NJemačke, preko ITF-a.

U realizaciji zadatka, čija je ukupna vrijednost 83.700 evra, opština učestvuje sa deset odsto. Predviđeno je da deminiranje na ovoj lokaciji bude završeno za 45 dana, saopšteno je danas iz lokalne samouprave.

U toku su i pripremni radovi za rekonstrukciju trajne minske ograde na lokalitetu Mlađevac jedan i dva u Mjesnoj zajednici Kula grad.

Rekonstrukcija ograde se realizuje u saradnji sa Crvenim krstom Republike Srpske kao donatorom, dok Civilna zaštita opštine Zvornik pruža logističku podršku.

U saradnji sa Republičkim Crvenim krstom priprema se i realizacija aktivnosti upozoravanja na opasnost od mina u ugroženoj zajednici Kula grad.

Osim ovih aktivnosti, u pripremi je i izrada opštinskog plana protivminskog djelovanja kojim će biti obuhvaćeno izviđanje, deminiranje, upozoravanje na opasnost od mina, trajno obilježavanje, postavljanje bilborda i slično.

Izradu plana vrši regionalna kanelarija “BH Maka” – Pale, u saradnji sa nadležnim opštinskim organima.

Ovaj plan se po prvi put izrađuje, a značajan je zbog toga što će u tom planu biti obuhvaćeni svi segmenti protivminskih akcija na području zvorničke opštine, navodi se u saopštenju.

(Agencije)

ROČIŠTE Gavrilo Stević se nije pojavio u Sudu BiH, terete ga za ratovanje u Ukrajini

Gavrilo Stević nije se pojavio u ponedjeljak na izjašnjenju krivice pred Sudom Bosne i Hercegovine, po optužnici koja ga tereti za odlazak na strano ratište u Ukrajinu 2014. godine. Stević se, prema optužnici u koju je Balkanska istraživačka mreža Bosne i Hercegovine (BIRN BiH) imala uvid, tereti da je tokom 2014. preko graničnog prelaza iz

NEMA POVRIJEĐENIH Sudar kamiona i automobila u krugu “Čajaveca”

Na parkingu između tržnog centra Konzuma i Vajkikija u krugu Čajevca desila se saobraćajna nesreća u kojoj se učestvovali kamion “Euroexpresa” i automobil “Golf”. Do nesreće je došlo oko 14 časova. Povrijeđenih nije bilo, a na automobilu je pričinjena manja materijalna šteta. Policija se trenutno nalazi na mjestu nesreće. (SrpskaCafe)

PORUKA SUZANE RADANOVIĆ Majka Davida Dragičevića nazvala opozicionare “bagrom”

Imam nešto da poručim „opoziciji“. Vidim da se pokušavaju uvući među članove „Pravde za Davida“, kao oni bi da pomognu narodu, napisala je na Fejsbuku Suzana Radanović, majka ubijenog mladića Davida Dragičevića. – E, ovako, izbore ste dobili na konto pravde za Davida i predali svojim jaranima u poziciji, vidjeli smo šta se poslije dešavalo.

DODIK U MAĐARSKOJ: Srpska slijedi Srbiju, neće pristati na članstvo u NATO-u

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik izjavio je danas u Budimpešti na sastanku sa predstavnicima Srba u Mađarskoj da Republika Srpska slijedi Srbiju i da neće pristati na članstvo u NATO. On je istakao daje NATO bombardovanje Srpske i Srbije ostavilo posljedice i ukazao na to da je došlo do povećanja broja malignih bolesti i kod

ZAVRŠEN MEMORIJALNI TURNIR RADIVOJ KORAĆ: OKK Beograd najbolji u Banjaluci

Košarkaši OKK Beograd pobjednici su 16. memorijalnog turnira Radivoj Korać “Banjaluka 2019” za igrače do 21 godine, a osim odlične igre beogradskom tima turnir u Banjaluci obilježio je lom noge Danila Vukajlovića. Drugo mjesto na turniru, koji je završen u nedjelju, zauzela je aleksandrovačka Igokea, treći banjalučki Borac, a četvrti Ruki, takođe iz Banjaluke. “Dvije

MUP RS uveo novi servis za građane, dostupna čet bot aplikacija na Viberu (VIDEO)

Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srpske uveo je nove servise namijenjene građanima putem čet bota (chat bot) aplikacije na Viberu. U razvoju ove aplikacije korištene su dvije digitalne tehonologije – chat bot i QR kod, a komunikacija je u potpunosti zaštićena. Chat bot je vid vještačke inteligencije koja omogućava direktnu komunikaciju između korisnika i pružaoca usluge,

CVIJANOVIĆEVA SA BRNABIĆEVOM Saradnja RS i Srbije na visokom nivou

Predsjednik Republike Srpske Željka Cvijanović istakla je danas tokom razgovora sa predsjednikom Vlade Srbije Anom Brnabić da je institucionalna saradnja Srpske i Srbije na izuzetno visokom nivou, te izrazila zadovoljstvo zbog toga da zajedničke projekte realizuju predviđenom dinamikom. Cvijanovićeva je na sastanku, kojem je prisustvovao i predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković, navela da je