Magazin 20.06.2016.

”Demofest” ne zaboravlja Jadranku Stojaković

ČITANJE: 2 minute

Najveći regionalni festival demo bendova, banjalučki ”Demofest”, objavio je i prve prateće sadržaje, najavili su danas organizatori.

U okviru dnevnog programa festivala u Domu omladine u Banjaluci će od 21. do 23. jula biti organizovane izložbe, filmske projekcije i muzičke promocije.

Prvog dana festivala, 21. jula, biće otvoren „Rok muzej“, bogata izložba muzičkih eksponata. U pitanju je projekat beogradskog Instituta za savremenu muziku, organizacije koju su pokrenuli Miroslav Cvetković Cvele, basista Bajaginih Instruktora, Branimir Lokner, rok novinar i kritičar, i Srđan Stojanović, direktor instituta, uz podršku kolega i rok entuzijasta. Njihov cilj je da u Beogradu otvore muzej rokenrola, a do ispunjenja ove namjere „Rok muzej“ putuje po regionu. Na ”Demofestu” će tako biti predstavljena raznovrsna zbirka autentičnih eksponata poput muzičkih instrumenata, scenske garderobe, tematskih knjiga i časopisa, omota ploča i starih fotografija.

Istog dana će biti otvoren i filmski program ”Demofesta”, prikazivanjem dokumentarnog filma „Jadranka“ o životu Jadranke Stojaković, slavne kantautorke koja je preminula početkom maja 2016. godine. Posljednjih godina svog života, ona je sarađivala sa Brankom Lazićem, urednikom dokumentarnog programa Radio-televizije Republike Srpske, na materijalu koji će potom postati film, premijerno prikazan nakon njene smrti. Uz mnogo emocija, intimnosti i jedinstvenog Jadrankinog šarma, nastala je njena lična retrospektiva, koja je ujedno bila posljednji pozdrav ove velike umjetnice.

Prema festivalskoj tradiciji, trećeg dana ”Demofesta”, 23. jula će biti premijerno predstavljen album prošlogodišnjih pobjednika, snimljen u sklopu osvojene prve nagrade. Na devetom ”Demofestu” će svoj debi materijal predstaviti Nord, rok/grandž bend formiran u Rijeci 2013. godine. Ovaj sastav je na osmom Demofestu osvojio prvo mjesto, a od tada vrijedno radi na autorskim stvarima koje će se naći na njihovom prvom albumu, nazvanom „Play Restart“. Njegova promocija će biti održana u dnevnom programu festivala, a potom će biti predstavljen i uživo, na velikoj bini ”Demofesta”.

U narednim sedmicama će biti objavljeni i preostali dnevni sadržaji festivala, dok su od ranije poznati učesnici glavnog, muzičkog programa. Tako će u takmičarskom programu ”Demofesta” nastupiti 35 bendova, dok će u revijalnom dijelu svirati Mando Diao, Dub Pistols, The Sisters of Mercy, Bombaj štampa, Hladno pivo, Kolja i Grobovlasnici, ZAA, Nord, S.K.A. i Rezerve.