Svijet 27.10.2020.

DEMONSTRANTI SE SUKOBILI SA POLICIJOM: Nemiri u Italiji zbog novih mjera

ČITANJE: 1 minuta

Zbog odluke o mjerama protiv novog vala pandemije koje uključuju ranije zatvaranje zatvaranje restorana, kafića, kina i teretana, stotine demonstrata okupiralo je sinoć ulice Torina, Milana i drugih italijanskih gradova.

U Torinu je nemali broj građana odlučio iskazati nezadovoljstvo razbijanjem izloga, bacanjem dimnih bombi i staklenih boca na policiju, prenosi Klix.

Također, taksisti su blokirali glavni gradski trg kako bi ukazali na enormne gubitke zbog vladinih mjera protiv koronavirusa. Taksisti gube novac zbog manjka turista i činjenice da sve manje građana putuje gradom zbog sve češćeg rada od kuće.

Tokom demonstracija jedan fotograf nacionalne novinske agencije RAI je povrijeđen, a pet demonstranata je uhapšeno.

Policija je u Milanu koristila suzavac kako bi rastjerala demonstrante prilikom čega su uhapšene najmanje dvije osobe.

U Cataniji i Napulju održani su mirni protesti, kao i u Cremoni gdje su vlasnici kafića i restorana pokazali ljutnju udaranjem loncima ispred sjedišta MUP-a.

Podsjetimo, u Italiji je naređeno zatvaranje ugostiteljskih i uslužnih objekata od 18 sati, a odluka će biti na snazi 30 dana. S obzirom da Italijani ne izlaze u grad prije 19 sati, ovom je odlukom dat težak udarac ovoj ionako klonuloj grani ekonomije.

Ipak, restorani će nakon 18 sati moći nastaviti dostavljati hranu do ponoći.

(E.M/Banjaluka.net)