Magazin 20.02.2016.

Derventa: Hor penzionera proslavio deceniju postojanja

ČITANJE: 2 minute
Mješoviti hor “Mozaik”, koji djeluje u sastavu Udruženja penzionera u Derventi, koncertom je obilježio deset godina postojanja.

Članica Hora Rosa Bjelić rekla je da je ideja o osnivanju nastala tokom proslave jednog rođendana u Udruženju penzionera.

-Nas tri žene došle smo na ideju da formiramo hor pri Udruženju penzionera, a pridružili su nam se i oni koji nisu penzioneri. Mira Nović je sa mnom išla u korak, zatim uključuju se Milica i Fadil Pelesić, a dirigent postaje Milijana Žunić- prisjeća se Bjelićeva.

Ona dodaje da se Hor “Mozaik” u proteklih deset godina odazivao na mnoge pozive, a ponajviše su gostovali u Maglaju, gdje sa tamošnjim horom imaju uspješnu saradnju.

Dirigent Milijana Žunić kaže da je saradnja sa penzionerima uvijek uzbudljiva i da su oni puni energije.

– Dolaze redovno na probe, željno iščekuju nastupe i šire ljubav muzikom. U početku je trebalo vremena da se prilagodimo jedni na druge, čak sam od njih naučila i neke pjesme starogradske muzike, što je za mene posebno iskustvo i stečeno bogatstvo- kaže Žunić.

Član Hora Fadil Pelesić kaže da “Mozaik” broji oko tridesetak članova i da pjevanjem nastoje pobjeći od svakodnevnih problema.

– Repertoar pjesma je iz naše mladosti, i samim tim tokom nastupa i pjevanja vraćamo se u mladost, osvježavamo živote i nastojimo da pobijedimo svakodnevne probleme. Činimo i da gradu podarimo najljepši poklon, a to je pjesma- rekao je Pelesić.

Tokom desetogodišnjice postojanja “Mozaik” je imao podršku Udruženja penzionera u čijem sastavu djeluju, opštine Derventa i drugih donatora.

Proslavi jubileja prisustvovao je načelnik opštine Derventa Milorad Simić, narodni poslanik Igor Žunić, predstavnici Hora iz Maglaja sa kojima imaju višegodišnju saradnju, te vjerna publika koja je ispunila salu Centra za kulturu.

(Agencije)

Oznake: Igor Žunić