Magazin 14.12.2015.

Deset znakova koji najavljuju klimaks

ČITANJE: 3 minute
klimaks
Kada nastupi menopauza, obično na izmaku pete decenije života, dešavaju se velike hormonalne promene, koje intenzivno utiču na cijeli organizam.

Ženama ovaj period može da bude veoma neprijatan, i trebalo bi, upozovaju stručnjaci da obrate pažnju na simptome kako bi se na vrijeme pripremile za klimaks.

Pouzdani signal da se nešto u tijelu mijenja je izostanak redovne menstruacije, iznenadni talasi vrućine ili valunzi i sve veća nervoza.

Osim ovih najčešćih, na menopauzu može da ukaže i ovih 10 znakova.

1. Lupanje srca

Promjena nivoa hormona utiče i na rad srca. Neposredno prije ili čim počne menopauza mogu da se osjete neke neprijatnosti, kao što su naglo i ubrzano lupanje srca, kao da ćete svakog časa ostati bez daha. Uz to, može da se javi i iznenadna malaksalost, zbog koje morate da sjednete nakratko, da se odmorite.

2. Upala mokraćnih puteva

Imunitet se automatski snižava, i zbog toga dolazi do ponavljanih upala. Zato, čim se desi prva ovakva infekcija u periodu očekivane menopauze, trebalo bi da počnete da uzimate vitamine, koji će vas zaštititi upravo od ovakvih upala u budućnosti.

3. Inkontinencija

Ovaj problem se javlja paralelno sa urinarnom infekcijom. Pre pojave menopauze, naime, naglo slabe mišići u karlici, zbog čega mnogim ženama “slabi petlja”. Zato je veoma važno da se na vreme počne sa redovnim vježbama za jačanje mišića u ovoj regiji.

4. Bol u grudima

Probadanje počinje u leđima i širi se prema grudima. Uzrok može da bude neki zdravstveni problem sa srcem. Ali, mnogo češće probadanje je posljedica povećanog nivoa holesterola, što se dešava u ovom periodu upravo zbog variranja hormona.

5. Izbjegavanje društva

Pogoršanje zdravstvenog stanja, ponavljanje bolesti i komplikacije, tjeraju vas u izolaciju, gdje ćete na miru odmoriti od svih problema. Zbog čestih promjena raspoloženja, nemate želju da se srećete sa nepoznatim ljudima. To, ipak, nije model ponašanja koji se preporučuje, jer može da uvede u depresiju.

6. Nesanica

Nagle promjene raspoloženja i sve veća nervoza utiču i na pojavu problema sa spavanjem. Žene se, zbog toga, često bude noću oblivene znojem, a čak i u tim trenucima osećaju nagle nalete vrućine i lupanje srca. Da biste se oslobodili ovog problema, pokušajte prije spavanja da primjenite neku metodu relaksacije, koje će vas opustiti i pomoći da što prije zaspite.

7. Problemi sa seksom

Gubi se prirodna vlažnost vagine, što može da se reši češćom upotrebom lubrikanata. I želja za seksom polako nestaje, a žena gubi interesovanje. Mijenja se odnos prema partneru, ponekad se javlja čak i gađenje, što je takođe uzrokovano hormonskim promenama u organizmu. Odjednom on počinje drugačije da joj miriše, i zbog toga više nije ni atraktivan, ni poželjan.

8. Promena kvaliteta kože

Dok se u pubertetu zbog hormonskih promena na koži pojavljuju bubuljice i povećava lučenje masnoće, u periodu prije dolaska menopauze dešava se potpuno suprotno. Nekim ženama koža postaje čak ekstremno suva, što može da se reši promjenom kreme i odgovarajućom hidratacijom. Idealno vreme je da se počne sa korišćenjem prirodnih ulja, koja će dobro da podmažu kožu.

9. Kosa gubi sjaj

Kvalitet kose se mijenja takođe pod uticajem hormona. Gubi se sjaj, a vlasi postaju lomljive. Uz to često se javlja i pojačano opadanje kose. Jedino što u ovom periodu možete da uradite jeste da uzimate vitamine koji će delovati kao botoks, i pomoći će da kosa ponovo bude sjajna i lepa.

10. Opuštanje mišića

Čak i ako u teretani budete provodili svake nedjelje nekoliko sati, mišići više nikada neće biti kao što su bili pre menopauze. Na kritičnim mjestima počinju da se pojavljuju suvišni kilogrami, grudi se opuštaju… Dobro odabranim i redovnim aktivnostima ove posljedice mogu da se ublaže.

(Novosti.rs)